Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Injectienaalden direct van de markt halen'

23 mrt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spuit_02.jpg
Injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo moeten onmiddellijk van de markt worden gehaald. Er kan onbedoeld expoxylijm uitkomen. Dat zeggen experts maandag in het televisieprogramma Dossier EenVandaag.
Vaccinaties
Miljoenen van deze naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Vooral jonge kinderen krijgen met de betreffende naalden vaccinaties toegediend. Hoe schadelijk eventuele lijmdeeltjes die in de bloedvaten terecht kunnen komen is nog onbekend.
Intern bekend
De productieproblemen bij Terumo Europe zouden al jaren intern bekend zijn, maar met die informatie is tot nu toe niets gedaan. De naalden worden in Europa en de Verenigde Staten nog steeds verkocht aan ziekenhuizen, klinieken en aan grote farmaceutische bedrijven.
Onderzoek
De Inspectie voor de Gezondsheidszorg (IGZ) bevestigt dat er, samen met Europese partnerorganisaties, een onderzoek is gestart. ,,Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen, maar wij komen nog voor de uitzending met een mededeling'', aldus een woordvoerder.
Terumo is een Japanse fabrikant van medische hulpmiddelen met een jaaromzet van meer dan 4 miljard dollar. ANP

Meer over:

diginieuws, injectie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar