Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ingeslikte knoopbatterij levensgevaarlijk'

10-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
batterij_03.jpg
Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo'n plat batterijtje een gat in de slokdarm. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood.
Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.
Afsterving van weefsel
Volgens de kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann kan een batterij die vastzit in de slokdarm leiden tot afsterving van weefsel (necrose). Dat wordt onder meer veroorzaakt door het afgeven van stroom en het lekken van chemicaliën uit het batterijtje.
,,Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur", zeggen de artsen.
Sterke toename
Smit en Kindermann stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen. Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen.
Batterijklepjes beveiligen
De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!