Kassa

ING: vrijvallen spaarloon is lastenverzwaring

06-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-biljetten-117_11.jpg
Het spaarloon dat in januari vrijvalt zal niet "massaal in de economie worden gepompt", maar eerder op een spaarrekening worden geparkeerd. Dat zegt Charles Kalshoven, econoom bij ING donderdag.
Koopkracht staat onder druk
"Mensen zullen niet meteen naar de winkel rennen met het vrijgekomen geld om grote dingen te kopen. De koopkracht staat onder druk, mensen moeten het geld kunnen en willen uitgeven", aldus Kalshoven. Hij wijst erop dat werknemers door de maatregel niet rijker worden. "In feite gaat het om een lastenverzwaring, want een fiscaal voordeel vervalt".
Loonstrook
Op de loonstrook komt volgens de econoom straks netto meer salaris binnen, maar op de spaarloonrekening minder. "Neem iemand die momenteel 50 euro per maand inlegt en tegen 42 procent aftrekt. Hij ziet straks 29 euro meer onder de streep binnenkomen, maar spaart tegelijkertijd 50 euro minder", rekent Kalshoven voor. Als de werknemer 50 euro wil blijven sparen zal hij dus 21 euro moeten aanvullen.
Rabobank
Ook Rabobank verwacht niet dat de economie een impuls krijgt van het spaarloon dat in januari vrijkomt. "Voor een deel zullen er wel schulden mee worden afgelost en de noodzakelijke aankopen worden gedaan, maar macro-economisch is dit effect verwaarloosbaar", stelde Hans Stegeman, econoom bij de bank. Hij denkt, net als andere banken, dat mensen het geld vooral op een spaarrekening zullen zetten. "Het is de derde keer dat deze truc wordt uitgehaald met het spaarloon. Het bedrag dat vrijkomt, wordt iedere keer kleiner", aldus de econoom. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!