Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ING: “Starters zijn nog nooit zoveel kwijt geweest aan een hypotheek”

17-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
722 keer bekeken
  •  
koopwoning huis hypotheek huur 1127 woz

Onderzoekers van ING kwamen tot de conclusie dat starters op de woningmarkt nog nooit eerder zo'n groot deel van hun inkomen kwijt waren aan een hypotheek als nu. Het afgelopen jaar zijn de woningprijzen enorm snel gestegen en de inkomens konden dat tempo niet bijbenen. De bank meldt dat mensen beter af zijn op de woningmarkt als ze al eerder een huis hadden gekocht en doorstromen op de woningmarkt.

Een derde van het besteedbaar inkomen gaat naar hypotheeklasten

ING raamt dat mensen die eind 2022 hun eerste huis kochten met een hypotheek gemiddeld 32,9 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt waren aan hypotheeklasten. Dat was een jaar eerder nog 27 procent, wat ook al boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar lag.

“Rentes stijgen om inflatie omlaag te krijgen”

Volgens ramingen van ING-onderzoekers scheelt het gemiddeld 300 euro in de maandlasten of starters een hypotheek afsloten aan het einde van 2021 of 2022. In die tussenliggende periode verhoogden centrale banken hun rentes om de inflatie weer omlaag te krijgen, terwijl in de voorgaande jaren de rentes juist ongekend laag waren.

“Huizenbezitters hebben het beter voor elkaar”

Huizenbezitters die een nieuw huis kopen zijn beter af, doordat ze vaak gebruik kunnen maken van een regeling waarbij ze de rente van hun oude hypotheek kunnen meenemen als ze doorstromen. Als hun hypotheek minder dan tien jaar geleden is afgesloten, is de kans groot dat hun rentes lager liggen dan nu.

ING verwacht dat koopwoningen betaalbaarder worden

Koopwoningen worden voor starters wel weer wat betaalbaarder in de loop van dit jaar, verwacht ING. Dat komt aan de ene kant doordat de huizenprijzen dalen. Daarnaast hebben Nederlanders in de loop van het jaar gemiddeld weer wat meer te besteden nadat hun lonen zijn gestegen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!