Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inflatie nieuwe bron van zorg pensioenfondsen

03-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen360210_02.jpg
Europese pensioenfondsen maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van inflatie op hun beleggingsportefeuille. Vergeleken met een jaar geleden maakt 80 procent van de fondsen zich hier meer zorgen over. Dit blijkt uit het jaarlijkse Europese onderzoek van adviesbureau Mercer naar de spreiding van kapitaal onder ruim 1100 pensioenfondsen met een belegd vermogen van ruim 550 miljard euro.
Van de onderzochte fondsen zegt 38 procent bezig te zijn zich in te dekken tegen de gevolgen van inflatie op de portefeuille. Zo geeft 18 procent aan haar belang in inflatiegekoppelde obligaties te verhogen en 5 procent zet in op inflatiegevoelige aandelen.
Volgens Jelle Beenen van Mercer is diversificatie momenteel de trend en het middel voor fondsen om inflatie en schommelingen op de markten het hoofd te bieden. ,,Door het gevoerde monetaire beleid en de verschillende stimuleringspakketten is er een klimaat ontstaan waarin inflatie de kop op kon steken, iets waar veel pensioenfondsen zich nu grote zorgen over maken.''
Uit het onderzoek blijkt verder dat de fondsen meer afstand nemen van aandelen, een trend die al enkele jaren zichtbaar is. Het percentage aandelen in de portefeuille van Nederlandse pensioenfondsen is teruggelopen van 35 procent in 2007 tot 26 procent in 2011. De interesse bij pensioenfondsen in andere beleggingscategorieën dan aandelen en obligaties blijft onverminderd groot.
Ook kijken Europese fondsen sterker naar groeikansen vanuit de opkomende economieën. ,,Met de beperkte groeiverwachtingen in veel westerse economieën blijven de groeipercentages van opkomende economieën de aandacht trekken. En pensioenfondsen kijken niet alleen naar de aandelen van opkomende markten om te profiteren van het groeipotentieel in deze markten'', aldus Beenen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!