Kassa

'Inflatie maakt spaargeld veel minder waard'

13-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
642 keer bekeken
  •  
geld sparen spaargeld 1127
Geld sparen kost geld. Tot die conclusie komt de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Reden: de spaarrente is tot een historisch dieptepunt gezakt. Daarbij is de huidige inflatie hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in.
[In dit bericht stond eerder dat na 10 jaar het spaargeld van 100 euro nog maar 40 euro waard was. Dit betrof een rekenfout door Geld.nl., die hieronder inmiddels is hersteld. Redactie].
Wie eind 2010 met 100 euro spaargeld begon, heeft daar nu qua waarde gemiddeld nog maar 92,10 euro van over. “De inflatie heeft dus een flinke hap uit de waarde van ons spaargeld genomen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over bijna 80 euro die je hebt ingeleverd." Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden.
Inflatie is overigens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.

'Blijf sparen'

Ondanks de lage rentestand en de hoge inflatie, raadt Bulthuis niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!