Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Inenting zwangere vrouw beschermt baby tegen kinkhoest

12 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
vaccinatie 1127
Zwangere vrouwen hebben vanaf maandag de mogelijkheid een 22-wekenprik te krijgen om hun kind en zichzelf te beschermen tegen kinkhoest. Vorig jaar besloot staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid hiertoe. De vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het RIVM maakte het plan vandaag bekend.
Kwetsbare baby’s worden met de zogeheten DKT-prik beschermd tegen deze voor zeer jonge kinderen gevaarlijke ziekte. Door de prik maken moeders afweerstoffen aan die via de navelstreng worden doorgegeven aan de baby. Nu krijgen baby’s de prik twee maanden na de geboorte. Door de prik eerder te geven kunnen ziektegevallen worden voorkomen.

Dodelijk

Jaarlijks zijn ongeveer 170 baby’s slachtoffer van de infectie en belanden met ernstige klachten in het ziekenhuis. De ziekte veroorzaakt infectie van de luchtwegen en zorgt voor ernstige hoestbuien. Een baby kan als gevolg daarvan komen te overlijden.

Zelf inplannen

Het vaccinatieschema wordt door de prik aangepast. De baby krijgt vanaf nu een maand later de eerste prik, bij een leeftijd van drie maanden. Bovendien krijgen baby’s een prik minder, omdat de DKT-prik aan de moeder wordt gegeven. Het is aan de vrouw zelf om de DKT-prik in te plannen. De afkorting DKT staat voor difterie, kinkhoest en tetanus. ANP
 

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!