Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ineas verzekerden nog in onzekerheid

16-08-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
geld-banken_02.jpg
Onlangs is Ineas in financiële moeilijkheden gekomen. Op 24 juni 2010 heeft de rechtbank in Amsterdam een noodregeling op grond van de Nederlandse Wet op het financieel toezicht van toepassing verklaard op Ineas. De rechtbank heeft ook twee bewindvoerders benoemd. Zij behartigen de belangen van alle schuldeisers van Ineas (waaronder de verzekerden) en zijn belast met de afwikkeling van Ineas en al haar verzekeringen.
Einddatum verzekeringen: 31 augustus
Op 4 augustus 2010 heeft de rechtbank de bewindvoerders gemachtigd om de duur van alle verzekeringen te verkorten. Vervolgens hebben de bewindvoerders de duur van alle Ineas verzekeringen verkort tot 31 augustus 2010 om 24.00 uur. Alle Ineas verzekeringen eindigen dan.
“Deze verkorting was noodzakelijk om de rechten van de verzekerden en andere schuldeisers te beschermen. De schades lopen op, en de inkomsten terug. Voortzetting van de verzekeringen zou ertoe leiden dat steeds minder kan worden uitbetaald aan steeds meer schuldeisers”, aldus de bewindvoerders.
De verkorting geldt ook als de verzekering oorspronkelijk voor een langere periode was gesloten. De verzekeringen worden in de loop van september administratief afgewikkeld. Alle verzekerden zijn per e-mail geïnformeerd over de nieuwe einddatum van de verzekeringen.
Premies
Tot en met 31 augustus 2010 zijn de normale premies verschuldigd aan Ineas. Als er geen premie wordt betaald, is er geen verzekeringsdekking. De verzekerden, die premie betaalden voor de periode na 1 september, hebben recht op terugbetaling daarvan, de premierestitutie. Zij krijgen daarover dit najaar bericht.
Betaling schades en premies
Alle schades tot 1 september worden afgehandeld door de bewindvoerders van Ineas. Het is nu nog onzeker wat kan worden uitbetaald. Daarvoor moeten eerst alle bezittingen van Ineas te gelde worden gemaakt, en alle schulden in kaart gebracht.
De opbrengst van de bezittingen wordt uitbetaald aan de schuldeisers. Hierbij geldt de wettelijke volgorde, die bij Ineas globaal als volgt is: eerst worden letsel schades met periodieke uitkeringen betaald, daarna letselschades met een eenmalige uitkering. Vervolgens de materiele schades, en dan de premierestitutie. Is er dan nog geld over, dan komt de Fiscus aan de beurt, en daarna de handelscrediteuren. Let wel, schulden uit een bepaalde klasse kunnen pas worden betaald, als alle schulden uit hogere klassen volledig zijn betaald. Omdat alle schulden eerst vast moeten staan, kan het nog geruime tijd duren, voordat betaling kan plaatsvinden.
Vangnet voor WA schades
In Nederland betalen de Waarborgfondsen de schades, waarvoor die Ineas verzekerden wettelijk aansprakelijk zijn. Er is geen vangnet voor de casco schades. De verzekeren moeten afwachten of die kunnen worden betaald uit de gelden van Ineas.
Afspraken Zelf.nl 
In Nederland zijn speciale afspraken gemaakt met Zelf.nl, onderdeel van SNS Reaal. Ineas verzekerden, die bij Zelf.nl een autoverzekering afsluiten, zijn met terugwerkende kracht vanaf 24 juni (de datum van de noodregeling) tot en met 31 augustus volgens de voorwaarden van Ineas bij Zelf.nl verzekerd voor beperkt casco en volledig casco schades. Hiervoor rekent Zelf.nl geen premie. De autoverzekering van Zelf.nl gaat in per 1 september 2010. Zelf.nl benadert de Ineas verzekerden hierover rechtstreeks.
Oorzaken noodregeling
De bewindvoerders voeren dit najaar een onderzoek uit naar de oorzaken van de problemen bij Ineas. Daarover kunnen nu nog geen uitspraken worden gedaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!