Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Individueel pensioen valt flink tegen door lage rente'

20-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
sparen spaargeld euro schaal pensioen 930
Werknemers die individueel pensioen opbouwen via een zogenoemde beschikbare premieregeling ondervinden flink nadeel van de aanhoudend lage rente, meldt de Volkskrant. Mensen die nu of binnenkort met pensioen gaan krijgen een veel lager pensioen, omdat de hoogte van de uitkering op de pensioendatum niet vooraf vaststaat. De krant haalt een hoofd personeelszaken aan van een middelgroot bedrijf, waar de pensioenvooruitzichten door de lage rentestand de laatste jaren bijna gehalveerd zijn.
In totaal sparen zo'n 1,2 miljoen Nederlanders individueel voor hun pensioen, omdat ze buiten een cao vallen en daarmee buiten de pensioenregeling die voor de sector is vastgelegd. Deze groep werknemers bouwt door beleggingen individueel pensioenkapitaal op. Hiervan wordt op de pensioendatum pensioen gekocht. De dan geldende rentestand is bepalend voor de hoogte. Werkgevers sluiten dergelijke regelingen af als er in hun bedrijfstak geen verplichte pensioenregeling in de cao staat.

'Nadeel voor tienduizenden Nederlanders'

Vanwege de op dit moment lage rente moet de pensioenuitkering naar beneden bijgesteld worden, ook als het gespaarde kapitaal gestaag is gegroeid. De afgelopen jaren hebben volgens de Volkskrant tienduizenden Nederlanders hier nadeel van ondervonden. Ook de mensen die de komende tijd met pensioen gaan en gebruik maken van de beschikbare premieregeling krijgen zo'n financiële tegenvaller te verwerken. Het omgekeerde geldt overigens ook: een hoge rentestand kan voor hogere uitkeringen zorgen.
Veruit de meeste werknemers zijn verplicht bij een pensioenfonds aangesloten en bouwen niet individueel hun pensioen op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!