Kassa

'Individueel pensioen valt flink tegen door lage rente'

  •  
20-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
sparen spaargeld euro schaal pensioen 930
Werknemers die individueel pensioen opbouwen via een zogenoemde beschikbare premieregeling ondervinden flink nadeel van de aanhoudend lage rente, meldt de Volkskrant. Mensen die nu of binnenkort met pensioen gaan krijgen een veel lager pensioen, omdat de hoogte van de uitkering op de pensioendatum niet vooraf vaststaat. De krant haalt een hoofd personeelszaken aan van een middelgroot bedrijf, waar de pensioenvooruitzichten door de lage rentestand de laatste jaren bijna gehalveerd zijn.
In totaal sparen zo'n 1,2 miljoen Nederlanders individueel voor hun pensioen, omdat ze buiten een cao vallen en daarmee buiten de pensioenregeling die voor de sector is vastgelegd. Deze groep werknemers bouwt door beleggingen individueel pensioenkapitaal op. Hiervan wordt op de pensioendatum pensioen gekocht. De dan geldende rentestand is bepalend voor de hoogte. Werkgevers sluiten dergelijke regelingen af als er in hun bedrijfstak geen verplichte pensioenregeling in de cao staat.

'Nadeel voor tienduizenden Nederlanders'

Vanwege de op dit moment lage rente moet de pensioenuitkering naar beneden bijgesteld worden, ook als het gespaarde kapitaal gestaag is gegroeid. De afgelopen jaren hebben volgens de Volkskrant tienduizenden Nederlanders hier nadeel van ondervonden. Ook de mensen die de komende tijd met pensioen gaan en gebruik maken van de beschikbare premieregeling krijgen zo'n financiële tegenvaller te verwerken. Het omgekeerde geldt overigens ook: een hoge rentestand kan voor hogere uitkeringen zorgen.
Veruit de meeste werknemers zijn verplicht bij een pensioenfonds aangesloten en bouwen niet individueel hun pensioen op.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

j.a.de witte
j.a.de witte21 aug. 2018 - 8:53

HUUR ZONNECELLEN  12kW= €900 P. JAAR.. geen ONDERHOUD,LEVENSDUUR 30 JAAR.

2 Reacties
manwijf
manwijf21 aug. 2018 - 14:40

Ja, en als iedereen op zonne-energie overgegaan is, krijgen we zonnepanelenbelasting, want betalen zullen we. Eerst iedereen zuinig laten zijn met energie en dan de energiebelasting verhogen. Net als bij het aflossen van het eigen huis: eerst iedereen bewegen om af te lossen en vervolgens betasting heffen op bezit. Links om of rechts om betalen zullen we. Mensen zijn veel te goedgelovig. Ze zitten er niet om onze portemonnaie te spekken, maar uitsluitend die van henzelf. Maar loop er gerust achteraan als u dat een goed gevoel geeft. 

harrybre
harrybre21 aug. 2018 - 17:07

Dat is meer dan 2x zo veel als dat ik aan elektriciteit betaal, incl. koken en ZZP-kantoor aan huis. Een zeer wijze investering dus.( schater ) 

j.a.de witte
j.a.de witte21 aug. 2018 - 8:50

Ga op info bij ROBECO,1e €1000 belasting VRIJj,&  Hoog RENDEMENT

m.swinkels
m.swinkels20 aug. 2018 - 17:05

manwijf: Het kan ook anders en dat is het volgende. Haal al je spaarcenten van de bank tenminste als je spaarrekening "vrij opneembaar" is. De rentevergoeding is ook zeer minimaal op dit soort VRIJ OPNEEMBAARE spaarrekeningen. De banken in Nederland hebben totaal geen interesse in deze spaarders. Daarom mijn advies in deze. Als geheel Nederland dit doet dan "PIEPEN" deze banken binnen de kortste keren wel anders. De grote banken (ING - ABN/AMRO) vergeten een ding en dat is het volgende dat ze overeind zijn gehouden door de Nederlandse staat door belasting geld van de HARDWERKENDE NEDERLANDER.

2 Reacties
manwijf
manwijf21 aug. 2018 - 14:35

Als contant geld wordt afgeschaft kan dat dus niet meer. Denk daar maar eens over na. Banken weten dat natuurlijk ook wel. Zij hebben zich allang al ingedekt. De meeste mensen hebben geen idee.

harrybre
harrybre21 aug. 2018 - 17:03

En u dacht, dat er maar één bank was, die voor uit te lenen gelden afhankelijk was van die paar spaarcenten, die erop gezet was ? Nee, dat is al dik een eeuw anders. Dat gaat d.m.v. wederzijdse schuldaanvaarding resp computerregels.Als de banken geklapt waren, had u weer uw salaris in loonzakjes gekregen en moeten wachten op de meteropnemer, die gelijk de nota incasseerde. Overigens: waar had uw werkgever al die cash vandaan moeten halen ? Door de betalingen weer met een geldcourier bij de klanten op te halen resp. de leveranciers cash te betalen ? Terug naar de 50-er jaren. Bovendien: zoveel cash is er niet eens meer.Zeker tijdens de economie- of maatschappij-lessen op de middelbare school te veel afgeleid geweest of niet eens gehad ?

bert vergeer
bert vergeer20 aug. 2018 - 15:13

 de huidige gepensioneerden zijn al minimaal 2 keer gekort en in 10 jaar al niet 1 maal geindexceerd heeft klauwen met geld gekost voor deze mensen maar geef wel lekker 2 miljard aan de buitenlandse aandeelhouders 

1 Reactie
harrybre
harrybre20 aug. 2018 - 16:45

En als daardoor buitenlandse bedrijven besluiten toch naar NL te gaan, hier werkgelegenheid ( dus minder WW en bijstand) brengen, belasting betalen ( loon, BTW en nog veel meer ) en dit bedrag dik-ruim-zat-voldoende boven die € 2 miljard uitkomt ?  Even kijken, wat Shell al betaald heeft sinds ze do dom geweest zijn hun Londense hoofdkantoor te sluiten en alles naar NL te verplaatsen enkel wegens een toezegging in 2004 al gedaan, OOK bekend bij SP, GL, PvdA en D66.

holiday
holiday20 aug. 2018 - 13:50

Ik ben er blij mee, mijn hypotheek aflossing blijft voorlopig nog laag.

manwijf
manwijf20 aug. 2018 - 13:49

De ECB houdt bewust de rente laag. Zo ontmoedig je sparen. En dat is ook de bedoeling, want we moeten meer uitgeven. Onze economie is immers gebaseerd op groei. Wat kan het een bank schelen, dat ons pensioen daardoor lager uitvalt? Werkvolk moet je immers uitpersen. En dat lukt aardig. Mensen hebben toch geen idee hoe de economie hier draait. De tijd dat we moeten betalen voor het stallen van ons geld op de bank zit er trouwens ook nog aan te komen. En natuurlijk het afschaffen van het contante geld. Dan weten ze pas goed wat een ieder bezit en kunnen ze de duimschroeven nog verder aandraaien. Al die makke schapen die maar blijven pinnen en contactloos betalen maken het die bankiers wel erg makkelijk. 

harrybre
harrybre20 aug. 2018 - 13:20

Ja, en de rente op de hypotheek, maar vooral op de gemeenschappelijke ( = Staats)schuld is nog steeds een lachertje. Denk eraan: 1 % hogere staatsrente over € 425 miljard is het bedrag, waar Wilders het Catshuis uitrende, omdat hij de confrontatie met het CDA niet aan wilde en de bezuinigingen naar zijn achterban niet verdedigen wilde. En die bezuinigingen of belastingverhogingen hadden we allemaal gevoeld, ook de pensionario's.

2 Reacties
Boesta
Boesta20 aug. 2018 - 13:38

Ja..,  wat is nu uw punt...?

harrybre
harrybre20 aug. 2018 - 16:37

dat lage rente aan de ene kant een lagere winst (rendement) op de in beheer zijnde ingelegde pensioenpremies geeft, doch aan de andere kant een enorme winst aan te betalen rente. Oftewel: heel gelukkig zijn met de huidige situatie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!