Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Independer: Nederlanders lenen 10 procent meer dan vorig jaar

  •  
21-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
euros schulden geld lenen 1127 sparen lening

Vergelijkingssite Independer meldt dat Nederlanders in de eerste helft van 2023 gemiddeld 15.904 euro wilden lenen. Vergeleken met een jaar geleden is het bedrag met 10 procent gestegen. En in 2021 leende we nog 13 procent minder dan nu, becijferde prijsvergelijker Independer. De vergelijkingssite onderzocht tienduizenden leenaanvragen op haar platform.

Gezinnen met kinderen lenen het meest

Vooral gezinnen met kinderen steken zich in de schulden. Zij vormen bijna de helft (46 procent) van de aanvragen en wilden gemiddeld 16.140 euro lenen.

"Een lening aanvragen voor een caravan staat op nummer één"

Gezinnen lenen het vaakst voor een caravan, dan voor een verbouwing van een woning en op nummer drie staat het aanschaffen van een auto. Alleenstaanden willen vaker geld lenen voor meubels of een nieuwe motor, stelt de site.

Ook stellen zonder kinderen proberen relatief vaak een caravan aan te schaffen met geleend geld. Voor deze groep geldt dat eveneens voor vakantiehuisjes en boten.

"In Flevoland vragen mensen bijna twee keer zo vaak lening aan"

Independer stelt ook vast dat in Flevoland bijna twee keer zo vaak een lening wordt aangevraagd dan gemiddeld in Nederland. Dat komt vermoedelijk omdat daar relatief veel gezinnen wonen, denkt de prijsvergelijker. In Noord-Holland (gemiddeld 16.869 euro) en Utrecht (16.856 euro) willen mensen de hoogste bedragen lenen.

In Drenthe, Limburg en Groningen werden de laagste bedragen aangevraagd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.