Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Incassokosten per 1 juli aan banden

13 mrt 2012
  •  
leestijd 1 minuten
geld_hand_ophouden_05.jpeg
De Eerste Kamer doet vandaag het wetsvoorstel Normering buitengerechtelijke incassokosten af als hamerstuk. Daarmee komt per 1 juli een wettelijk maximum aan de incassokosten die bedrijven in rekening mogen brengen.
Betere bescherming consument en bedrijf
De wet beschermt zowel consumenten als bedrijven tegen buitensporig hoge incassokosten. Bij rekeningen onder de 2.500 euro mag ten hoogste 15 procent van dat bedrag aan vorderingskosten worden gerekend, met een minimum van 40 euro. Over de volgende 2500 euro bedraagt de vergoeding maximaal 10 procent. Dit daalt verder naar 5 procent over de volgende 5000 euro en tot 1 procent daarboven.
Onvrede incassobranche
Vanuit de incassobranche is er veel kritiek geweest op de plannen. Zo zou het niet meer rendabel zijn om achter kleine bedragen aan te gaan, waardoor deze zaken voor de rechter zullen komen. Bij gerechtelijke trajecten blijft namelijk wel de mogelijkheid bestaan alle gemaakte kosten te verhalen. De branche schetste dat het gerechtelijk apparaat hierdoor overbelast zal raken en dat consumenten op kosten worden gejaagd. Het kabinet stelt echter dat voor 40 euro wel degelijk een rekening geïnd kan worden. (RS)
Zie ook: Kassa 11-02-2012

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar