Kassa

In Kassa: Waarom stijgen miljoenen pensioenen niet mee met de prijzen?

29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1922 keer bekeken
  •  
pensioengeld 1127

Hoe kan het dat miljoenen pensioenen al twaalf jaar niet meegroeien met de koopkracht? We bespreken het zaterdag in Kassa. Verder kijken we naar CO2-compensatie bij KLM. Werkt dat eigenlijk wel? Ook is er weer een Belbus, waarin we langsgaan bij Jet. Zij wacht al twee jaar op haar droombadkamer.

Miljoenen pensioenen stijgen niet mee met koopkracht

Miljoenen pensioenen groeien al twaalf niet mee met de koopkracht. Hoe is dat mogelijk en mag dat eigenlijk wel? In Kassa hoor je er alles over.

Kassa's Woonoplossingen

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen, komen er bij de gemeente niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt? 

In deze eerste aflevering zien we Willem. Hij kocht in 2019 een bedrijfspand in Vlissingen met het plan om er ook te gaan wonen. Op het bedrijventerrein wordt  al volop gewoond en in het bestemmingsplan vond Willem geen bezwaren Maar helaas: de gemeente had de regels veranderd en dat niet duidelijk aangegeven. Nu slaapt Willem vaak in zijn busje of bij vrienden op de bank, want een woning huren op de mega krappe woningmarkt wil hij niet. Wat is zijn oplossing?

CO2-neutrale claims KLM

Voor een paar euro per vlucht kan je als passagier bij KLM je CO2-uitstoot compenseren. Maar werkt dat wel? Je ziet het in onze uitzending.

Belbus: Een vernieuwde badkamer… in twee jaar

Een vernieuwde badkamer in een dag, dat wil Jet wel. Maar dan beginnen de problemen: een te kleine douche die ook nog lekt, een verkeerd geplaatste radiator, gebroken tegels en lekkend toilet. En afspraken om het te verhelpen worden vaak niet nagekomen. Inmiddels is ze twee jaar verder en is haar droombadkamer nog steeds niet af.

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Corrie Catto 2 tickets wat verdien je 4 juli 2021
Corrie Catto 2 tickets wat verdien je 4 juli 202130 okt. 2021 - 8:43

En ik ben geen Corrie Catto, maar Ruud Catto! En Corrie Catto mijn echtgenote.

Corrie Catto 2 tickets wat verdien je 4 juli 2021
Corrie Catto 2 tickets wat verdien je 4 juli 202130 okt. 2021 - 8:41

Ik ben nu nog werkzaam, maar per 1 september 2022 gaat mijn AOW in, en per 1 maart 2023 gaat mijn pensioen in. Mocht het toch helaas zijn dat er een pensioen verlaging is, en ik wil dat niet, dan had ik een ander iedee bedacht, om een halfjaar door te werken tot de pensioen leeftijd. En de AOW-uitkering in halfjaar tijd ieder maand belastingvrij in te leveren als extra pensioenpremie er bovenop in te steken voor de pensioen verhoging per 1 maart 2023. Is dat niet een idee?

Langgepensioneerde
Langgepensioneerde29 okt. 2021 - 18:46

Eindelijk wordt het eens duidelijk aan de orde gesteld, het politiek negeren van de gepensioneerden. De fout is gemaakt in 2004 toen de pensioenfondsen ter controle ondergeschoven werden bij de DNB. Die behandeld de pensioenfondsen als banken en verzekeringen. Berekeningen van de DNB zijn onaantastbaar,het belang overduidelijk. Een bankier wil geld in de bank, het pensioenoverschot.

Heth
Heth29 okt. 2021 - 15:44

Zet de politiek en de ouderenbonden zich wel voldoende in voor de gepensioneerden/ouderen wat betreft dit onderwerp. Een groot deel heeft meegewerkt aan de (weder)opbouw van ons land en de welvaart van de jongere generaties van nu!! In het nieuws hoor je daar te weinig over en dus dank voor deze uitzending!

malibuman
malibuman29 okt. 2021 - 14:14

We hebben 2000 miljard in de pensioenpot. Binnenkomende premie 34 miljard / jaar. Beheerskosten 8 miljard / jaar. Uitgaande pensioenen 32 miljard / jaar. Rendement op vermogen 6,5% = 130 miljard / jaar. Volgend jaar hebben we dus 124 miljard extra = 2124 miljard. Door 14 jaar niet-indexeren via de rekenrente leugen missen we inmiddels 25% aan koopkracht, want met je pensioen uit 2007 kun je nu veel minder boodschappen, woonlasten en energie kopen. 25% indexatie kost 32 * 0,25 = 8 miljard De inhaal indexatie na 14 jaar niet-indexeren is 0,5 * 14 jaar * 25% * pensioen = 175% van je jaarpensioen. Met een gemiddeld pensioen van 1000 euro bruto per maand is dit 175% * 12 * 1000 * 3 miljoen gepensioneerden = 63 miljard eenmalig. Deze 2 bedragen trekken we af van de eerder berekende winst dit jaar. 124 miljard - 8 miljard indexatie - 63 miljard inhaalindexatie = 53 miljard. Hebben we volgend jaar een probleem als het gezamelijke pensioenvermogen 'slechts' 2053 miljard is? Dacht het niet! Indexeren dus op 1 jan 2022. En ook de overheid profiteert mee via de inkomstenbelasting van 37,1%. Die krijgen eenmalig 20 miljard en jaarlijks 3 miljard. Welke politieke partij is hier tegen? Geen toch?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!