Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

In hoeverre werken anti-rimpel crèmes?

17-01-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
29973 keer bekeken
  •  
Anti-rimpel creme 1127

In de winkel vind je talloze crèmes die beloven een wondermiddel te zijn voor een ogenschijnlijke eeuwige jeugd. Van vitamine A-complex en Q-10 tot aan ‘cellulaire technologie’. Wat doen die crèmes precies? Wat zijn daadwerkelijk goede bestanddelen en werkt het ook echt? Kassa zocht het uit.

Er zijn verschillende redenen waarom en hoeveel we rimpels hebben. Een groot deel van de aanleg voor rimpels is genetisch bepaald, aldus het informatieplatform ‘Mens en Gezondheid’. Sommige mensen hebben op dat punt nou eenmaal meer geluk dan anderen. 

Genen en leefstijl

Naast genetische aanleg bepaalt leefstijl ook voor een groot gedeelte hoe de huid veroudert. Zo kan je het ontstaan van rimpels afremmen door genoeg water te drinken, een gezond en gebalanceerd voedingspatroon te hebben en genoeg slaap te krijgen. Heb je veel stress of gebruik je veel middelen zoals alcohol, sigaretten of drugs? Dan veroudert je huid juist sneller, aldus Mens en Gezondheid. 

Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en verdiept zich al jaren in huidveroudering en de verzorging ervan. Volgens Ultee heeft de zon ook een belangrijke invloed op huidveroudering, naast de genetische- en leefstijlfactoren. 

Zon als grootste boosdoener

“Genetische aanleg heeft zeker invloed op de mate van huidveroudering. Volgens een onderzoek met tweelingen zou 62 procent van de veroudering hieraan toe te schrijven zijn. Zon kan de huidveroudering versnellen. Zo zou tot 90 procent van de rimpels veroorzaakt worden door zonblootstelling”, zegt Ultee.

Aftakeling vanaf je twintigste

Dat alles heeft te maken met de afname van de stoffen collageen en elastine. Collageen geeft de huid stevigheid. Elastine zorgt ervoor dat de huid flexibel blijft. Dat neemt vanaf het twintigste levensjaar af. Volgens Ultee is het daarom belangrijk om bijtijds te beginnen met een goede verzorging van de huid. Crèmes bieden daarvoor een goede uitkomst, mits de juiste ingrediënten erin zitten. 

Toch benadrukt Ultee dat de allerbelangrijkste anti-veroudering een goede zonnebrandcrème is, daarmee kan je niet vroeg genoeg beginnen. “Bescherm je huid dus altijd goed tegen uv-straling, niet alleen als de zon schijnt, maar ook als het bewolkt is. Een deel van de uv-straling komt namelijk gewoon door het wolkendek heen”, aldus Ultee.

Antioxidanten

Als je daarnaast een crème wilt gebruiken om het verouderingsproces te vertragen, dan zijn antioxidanten als vitamine A, vitamine C en niacinamide belangrijke onderdelen voor een goede vochtinbrengende crème. Die bieden een extra vangnetje tegen externe schade, zoals die van de zon.

Prijs zegt niet alles

Je zou misschien denken dat als een crème duur is, dat het dan van betere kwaliteit is. Toch blijkt dat lang niet altijd het geval te zijn. Sterker nog: het is bewezen dat enkele van de goedkoopste crèmes een betere werking hebben dan een aantal van de duurste crèmes, aldus de Consumentenbond.

Ook dr. Ultee beaamt dat de prijs niet altijd wat zegt over de kwaliteit van het product. Het gaat er vooral om wat er in het product zit én hoe het verpakt is. Een goede crème hoeft dus niet duur te zijn, zolang het maar de juiste antioxidanten bevat en op een goede manier is verpakt.

Sommige ingrediënten zijn duur

Toch geeft Ultee aan dat stoffen als vitamine C prijzig zijn om te produceren. Qua verpakking raadt ze een luchtdicht pompje aan. Dat voorkomt dat de actieve stoffen reageren met zuurstof, waardoor de effectiviteit afneemt. Die verpakkingen zijn ook relatief duur, waardoor de prijs van een dergelijk product doorgaans iets hoger ligt, laat Ultee weten.

Vermijd onnodige bestandsdelen

Verder is het belangrijk om onnodige bestandsdelen zoveel mogelijk te vermijden. Volgens de informatiesite Gezondheidsplein kunnen parfumstoffen en alcohol in een crème een te agressieve werking hebben voor de huid. 

Verdiep je in het product

Als consument is het belangrijk om je te verdiepen in de producten. Kijk naar de ingrediëntenlijst; welke stoffen bevat het en hoeveel? Daarnaast kan je kijken of het product ook roodheid, dofheid van de huid en pigmentvlekken kan voorkomen of verminderen. Volgens Ultee zijn dat ook belangrijke factoren die de huid ouder en minder mooi laten lijken. Als dat in orde is, vallen rimpels vaak ook minder of zelfs niet op, vult ze aan.

Geen wondermiddel

Wil je de huid beschermen tegen veroudering? Dan is de beste oplossing om die goed te beschermen tegen de zon en daarnaast gezond te leven, zo beaamt Ultee. Een crème kan vervolgens een goede aanvulling zijn, maar verwacht geen wondermiddel waarmee de veroudering stopt. "Diepe rimpels die al aanwezig zijn kun je niet wegsmeren."

Bron: Consumentenbond, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Mens en Gezondheid, Gezondheidsplein 

Heb jij een vraag over huidverzorging of huidveroudering? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan hieronder!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!