In december nieuwe staking openbaar vervoer
21-11-2011
• leestijd 2 minuten
In december volgt opnieuw een staking van het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit kondigde Eric Vermeulen van de vakbond Abvakabo FNV zondag aan op de stakingsmanifestatie van de openbaar vervoerbedrijven GVB en RET op het plein voor het Centraal Station in Amsterdam.
24 uur of meerdere dagen
Het is nog niet bekend of de staking net als zondag opnieuw 24 uur gaat duren of meerdere dagen in beslag zal nemen.
Zesde keer in dit jaar
Maandag voeren de vakbonden overleg met hun achterban. Het wordt volgende maand de zesde keer dit jaar dat het vervoer per trams, stadsbussen en metro's in de grote steden plat komt te liggen.
Bezuinigingsplannen
In juni vond bovendien een werkonderbreking plaats. Vermeulen zegt dat de staking in december alleen doorgaat als de 24-uursstaking van zondag geen resultaat heeft. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) kan de staking volgens Abvakabo FNV voorkomen als ze haar bezuinigingsplannen intrekt.
'Er staan veel banen op het spel'
Voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het GVB stelde op het Stationsplein dat het verzet doorgaat zolang het kabinet vasthoudt aan de bezuinigingen op het openbaar vervoer en aan de openbare aanbesteding. Volgens Geldhof staan hierdoor 3000 van de 7000 banen in het openbaar vervoer in de grote steden op het spel. Geldhof: ,,De strijd gaat door, want zonder strijd geen overwinning''.
'Kaalslag in het OV voorkomen'
Geldhof zei dat de vakbonden binnenkort met de stadsregio's willen praten met de bedoeling om met hun eigen opdrachtgevers gezamenlijk op te trekken tegen het kabinetsbeleid en daarmee een kaalslag in het openbaar vervoer te voorkomen.
Actie werd gesteund door Milieudefensie
De actie werd zondag ondersteund door Milieudefensie. ,,Het openbaar vervoer is een collectieve voorziening en daarmee van ons allemaal. Het is gen product dat te koop is voor de hoogste bieder'', zei woordvoerder Ivo Stumpe van Milieudefensie. Verkleed als premier Mark Rutte en minister Schultz van Haegen keken actievoerders van de milieuorganisatie toe hoe 40 procent van een bus werd afgezaagd.
ANP