Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

In de loop van de dag al lege schappen bij de Albert Heijn door staking

24-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5809 keer bekeken
  •  
albert heijn supermarkt 930x520

Twee van de zes distributiecentra van de Albert Heijn liggen plat wegens een staking. Het gaat om de distributiecentra in Zwolle en Geldermalsen. De klant zal waarschijnlijk deze maandag al legen schappen aantreffen in de Albert Heijn. De supermarktketen verwacht dat bepaalde producten vandaag al niet meer zullen worden bijgevuld.

Het verschilt per winkel welke producten het eerste opraken

Welke producten het eerste op dreigen te raken, is volgens een woordvoerster van Albert Heijn nog lastig te zeggen. Het hoeft niet per se om versproducten te gaan. In Geldermalsen worden veel andere producten verwerkt, zoals shampoo.

"Het kan ook heel erg per winkel verschillen", geeft de zegsvrouw aan. Volgens haar werd er maandagochtend vroeg bijvoorbeeld nog helemaal niet gestaakt op het distributiecentrum in Zaandam. Daardoor zouden winkels rond Amsterdam vooralsnog niet worden geraakt.

Nu al 500 stakers en het zal in de loop van de dag nog oplopen

Bij alle zes distributiecentra van Albert Heijn wordt komende dagen actiegevoerd, hebben de vakbonden aangekondigd. De staking begon zondagavond al onder parttimers. Vakbond FNV telde toen al zo'n 400 stakers, maandagochtend gaat het volgens FNV-bestuurder Shefania Sewbaks om 400 tot 500 mensen die het werk hebben neergelegd. En ze verwacht dat dit aantal in de loop van de dag nog verder oploopt.

Onderhandeling tussen FNV en Albert Heijn verlopen stroef

Inzet van de acties is een hogere loonsverhoging om de impact van de hoge inflatie voor het personeel te compenseren. FNV wil dat de salarissen in een jaar structureel omhooggaan met ruim 14 procent, maar Albert Heijn heeft een loonsverhoging van 8 procent voorgesteld. "We waren bereid om onze eis nog te laten zakken tot 10 procent", zegt Sewbaks. "Maar Albert Heijn voert ook nog andere verslechteringen door. Zo gaat de zondagstoeslag voor nieuwe medewerkers omlaag." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!