Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"In 2024 heeft twee derde van de bevolking overgewicht"

11-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
weegschaal overgewicht 930x520
Ongezonde stoffen in voeding, zoals suiker, vet en zout, moeten door het nieuwe kabinet wettelijk aan banden gelegd worden. Dat zeggen Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darmstichting, Nierstichting, Unicef en gemeente Amsterdam in Trouw. "Anders heeft in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting.
Er is al langer de wens voor een suikertaks of een verbod op kindermarketing, maar het kabinet gaat voor zelfregulering door de voedingsindustrie. In 2018 is het Nationaal Preventieakkoord in het leven geroepen door de overheid en de voedingsmiddelenindustrie. Daar zitten ook de vier gezondheidsfondsen bij, maar ze concluderen nu dat de afspraken te weinig hebben opgeleverd. Volgens Oostrom waren de ambities goed, maar de maatregelen te zwak.

Capaciteitscrisis in de zorg

"Met 13.000 sterfgevallen per jaar is ongezonde voeding na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak", zegt Oostrom. Er zijn volgens hem op dit moment 350.000 kinderen te zwaar en groeit er een generatie op met overgewicht. "Dat leidt tot een capaciteitscrisis in de zorg."

Doe online mee aan Kassa's Leefstijlprogramma!

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Bron: Trouw/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!