Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toename medicijnentekorten in Nederland "zorgwekkend"

07-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen apotheek 1127

Vorig jaar hebben farmaceutische bedrijven veel vaker gemeld dat ze leveringsproblemen van medicijnen verwachtten dan een jaar eerder. Om tekorten te vermijden hebben fabrikanten, groothandels en apothekers vaker toestemming gekregen om een alternatief medicijn uit het buitenland te halen, meldt medicijnautoriteit CBG. De stijgende cijfers zijn "zorgwekkend", vindt voorzitter Ton de Boer.

Soms geen alternatief voor “ernstige tekorten”

Bij een speciaal overheidsmeldpunt kwamen in 2022 over 2702 medicijnen waarschuwingen over dreigende leveringsproblemen binnen, bijna de helft meer dan een jaar eerder. In de meeste gevallen werd nog wel een oplossing gevonden, bijvoorbeeld in de vorm van een alternatief middel. In zes gevallen lukte dat echter niet en ontstonden "ernstige tekorten."

Onlangs maakte apothekersvereniging KNMP in Kassa al bekend dat 2022 een rampjaar én recordjaar was wat betreft de medicijntekorten. 

Schaarse medicijnen zo goed mogelijk verdeeld

Een voorbeeld van een medicijn met leveringsproblemen in 2022 is Visudyne, dat wordt gebruikt om aandoeningen aan het netvlies te behandelen. Als patiënten het niet tijdig krijgen, kunnen ze blind raken. Ook het anti-epilepsiemiddel Sabril staat op de lijst van medicijnen waar grote leveringsproblemen mee waren.

Als medicijnen schaars zijn, worden plannen gemaakt om de voorraad die nog wel beschikbaar is zo goed mogelijk te verdelen.

Apothekers, artsen en patiënten ondervinden last van tekorten

Het CBG coördineert het meldpunt samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Ondanks het feit dat er voor veel leveringsproblemen oplossingen worden gevonden, zien we ook dat apothekers, artsen en patiënten last ondervinden van de daadwerkelijke tekorten", zegt CBG-voorzitter De Boer in een verklaring.

Toestemming voor import van een alternatief middel

Hoofdinspecteur Henk de Groot van de IGJ wijst erop dat tekorten leiden tot onzekerheid bij patiënten. "Ook van zorgverleners horen we dat ze soms lang bezig zijn met het zoeken naar alternatieven", voegt hij eraan toe. In totaal gaf de IGJ 132 keer toestemming voor import van een alternatief middel. Dit cijfer schommelt behoorlijk: in 2021 werd hier 68 keer toestemming voor gegeven, weer een jaar eerder gebeurde dat 123 keer.

Meldingen “geven geen accuraat beeld” 

In totaal kwamen vorig jaar 5921 meldingen binnen, die dus betrekking hadden op ruim 2700 middelen. Dat is een stijging van 61 procent ten opzichte van 2021. In het jaarverslag van het meldpunt wordt overigens opgemerkt dat deze meldingen "geen accuraat beeld" geven van daadwerkelijke leveringsproblemen.

Bedrijven die in medicijnen handelen moeten uit voorzorg al een melding doen als een tekort dreigt. "Later blijkt dan vaak dat de levering geen hinder ondervindt. Dit is in 2022 vaker gebeurd dan voorgaande jaren, wat een vertekend beeld geeft", melden de instanties. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!