Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Import cacao verdubbeld in tien jaar

29 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Cacao chocolade chocoladepoeder
Consumenten houden van chocolade en dat is te merken: vorig jaar heeft Nederland 1,1 miljard kilo cacaobonen geïmporteerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daarmee de hoeveelheid ingevoerde cacao in tien jaar tijd verdubbeld. Nederland is wereldwijd de grootste importeur van cacaobonen.
Ongeveer een kwart van alle ingevoerde cacaobonen gaat direct naar het buitenland. De rest wordt geconsumeerd of verwerkt tot bijvoorbeeld cacaopoeder of -boter om vervolgens te verkopen aan andere landen. Meer dan de helft van de bonen komt uit Ivoorkust, Kameroen, Nigeria en Ghana.

Grote rol

Nederland speelt ook een grote rol bij de invoer van andere agrarische grondstoffen. Zo was Nederland vorig jaar de op drie na grootste importeur van palmolie ter wereld. Van alle lidstaten van de EU importeert Nederland de meeste sojabonen.
De import van koffie is ook in de afgelopen tien jaar verdubbeld. De grootste importeurs van koffie zijn de Verenigde Staten, Duitsland en Italië. Nederland staat op de achtste plaats. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's