IMF ziet stabilisering wereldeconomie
08-07-2009
• leestijd 2 minuten
De wereldeconomie begint zich te ontworstelen aan de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het herstel zet echter lang niet overal even sterk door. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag naar aanleiding van nieuwe ramingen.
Het IMF toont zich in zijn nieuwe voorspellingen iets optimistischer over de groei van de wereldeconomie in 2010. Voor dat jaar wordt nu een groei van 2,5 procent voorzien. Dat is 0,6 procentpunt meer dan het instituut in april voorspelde. Dit jaar krimpt de internationale economie naar verwachting met 1,4 procent, 0,1 procentpunt meer dan in april werd voorzien.
De economie stabiliseert echter niet overal even sterk. In de Verenigde Staten en Japan lijkt de recessie volgens het IMF het diepste punt te hebben bereikt, maar in de landen van de eurozone kon het instituut maar weinig tekenen van stabilisering ontdekken. De economie zal in deze landen dan ook minder snel aansterken dan elders.
De economen van het fonds zien vooral de ontwikkeling van opkomende economieën als China en India zonniger in. De Chinese economie groeit volgens het IMF dit jaar zelfs met 7,5 procent, dat is een vol procentpunt meer dan bij de vorige raming.
De stabilisering van de wereldeconomie is volgens het IMF te danken aan de ongekende stimuleringsmaatregelen en financiële reddingsacties die overheden wereldwijd hebben ondernomen. Daardoor is ook het risico op het omvallen van belangrijke banken nu aanzienlijk kleiner dan enkele maanden geleden, stelt het fonds in een aparte analyse over het internationale financiële systeem.
Het IMF waarschuwt echter dat er nog veel moet gebeuren om te voorkomen dat de risico's terugkeren. Zo moeten banken van voldoende kapitaal worden voorzien om een toename van het aantal wanbetalingen op leningen te weerstaan en om noodzakelijke hervormingen te ondersteunen.
Het herstel van de wereldeconomie na 2010 hangt volgens het IMF vooral af van de mate waarin rijke landen de financiële sector weer weten op te bouwen en waarin opkomende landen de binnenlandse consumptie weten te stimuleren. De economen waarschuwen echter dat door lagere investeringen en een golf aan faillissementen de mogelijkheden voor groei de komende jaren veel minder zijn dan in de voorgaande jaren.
Bron: ANP