Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IMF raadt Nederland hervorming huurmarkt aan

07-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huizen_48.jpg
Nederland kan de huizenmarkt vooruithelpen door de markt voor huurwoningen te hervormen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerde studie over de crisis op de huizenmarkt in Nederland, Ierland, Spanje en Denemarken.
Sociale huurwoningen
Het IMF wijst daarin op de grote rol van sociale huurwoningen en de vele regels rond de hoogte van huren in Nederland. In een vrijere markt neemt het aanbod van huurwoningen volgens het fonds toe. Daardoor wordt de huurmarkt aantrekkelijker en beter toegankelijk, en hoeven minder mensen zich zwaar in de schulden te steken voor een koophuis.
Schuldenlast
De schuldenlast van Nederlandse huizenbezitters is groter dan in alle andere landen die het IMF onder de loep nam. Daar staat wel een relatief groot vermogen tegenover, maar dat geld zit vooral bij gepensioneerden met een lage hypotheek. Jongeren die hun huis op de top van de markt kochten, zitten juist vaak met een enorme schuld.
'Onder water'
Daarbij staan op Ierland na nergens meer huizenbezitters 'onder water' dan in Nederland, wat betekent dat hun schuld hoger is dan de huidige verkoopwaarde van hun huis. Die hoge schuldenlast drukt op de bestedingen van consumenten en zet daarmee een rem op de economische groei.
Jongere huishoudens
Het IMF adviseerde Nederland onlangs al jongere huishoudens die kampen met een hoge schuld bij te staan. Nieuwe afspraken met schuldeisers zouden er daarbij voor moeten zorgen dat de schuldenlast weer houdbaar wordt. Daarnaast zouden de afdrachten aan pensioenfondsen eerlijker over de generaties moeten worden verdeeld. Jongeren dragen nu volgens het IMF onevenredig veel bij.
Bodem bereikt
Volgens het IMF heeft de Nederlandse huizenmarkt de bodem inmiddels wel bereikt. Een stijging van de rente zou er echter voor kunnen zorgen dat de prijzen weer gaan dalen, aldus de economen van het fonds. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!