Kassa

Illegale downloaders niet te stoppen

16-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_downloaden
Het merendeel van de illegale downloaders is niet van plan te stoppen met het downloaden van populaire films en series ondanks de aankondiging van Dutch FilmWorks (DFW) om hen te bestraffen vanaf oktober. Dit blijkt uit een representatieve enquête van Peil.nl onder 1974 Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van Kassa.
Online niet te traceren
Een kwart van de Nederlanders geeft aan de laatste twaalf maanden soms of regelmatig te hebben gedownload. Vooral mannen en jongeren houden zich hiermee bezig.
Van hen geeft slechts zeven procent aan te stoppen met downloaden vanaf oktober als de plannen van DFW om te gaan handhaven doorgaan. De belangrijkste reden voor downloaders om hiermee door te gaan is dat zij tools gebruiken waardoor zij online niet te traceren zijn tijdens de download.
Aanbod te beperkt
Ook geven veel downloaders aan dat zij het legale aanbod simpelweg te beperkt vinden waardoor ze wel hun toevlucht moeten nemen tot het illegale aanbod. Bits of Freedom dat opkomt voor internetvrijheid pleit er daarom voor het legale aanbod uit te breiden. ,,Op die manier wordt het onderliggende probleem opgelost”, aldus onderzoeker David Korteweg.
Schikkingsvoorstel
De Autoriteit Persoonsgegevens zal naar verwachting eind deze maand het definitieve besluit nemen of DFW mag gaan handhaven vanaf oktober. Als de filmdistributeur toestemming krijgt, kunnen illegale downloaders vanaf dat moment een schikkingsvoorstel op hun deurmat verwachten.
Hoe duur het afkopen van een rechtszaak wordt, is nog niet bekend. ,,In Duitsland kost dit je tussen de achthonderd en duizend euro, maar dat vinden we aan de hoge kant”, laat de filmdistributeur weten. ,,Maar er moet natuurlijk wel een afschrikwekkende werking van uitgaan, dus het zal meer zijn dan een paar tientjes.”
Juridisch sterk
Mocht het zo ver komen dan raadt ICT-Recht aan om na te gaan wat de gedownloade film in de winkel kost. ,,Als dat bijvoorbeeld 9,95 euro is, maak je dat bedrag over”, adviseert ict-jurist Arnoud Engelfriet. ,,Je staat juridisch dan heel sterk omdat je aangeeft waar de kosten vandaan komen. De kans is klein dat DFW vervolgens naar de rechter zal stappen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

johannes 59
johannes 5917 sep. 2017 - 23:29

in het midden oosten krijg je een boete als je een VPN hebt van 125000 dollar, ik had daar een collega(nu niet meer, zit daar in de gevangenis voor tien jaar).

huubk68
huubk6817 sep. 2017 - 8:32

toch wel gek we moe niet illegaal downloaden omdat we zo het geld uitsparen maar het gekke ervan is wel dat zij wel mogen verdienen aan illegaal materiaal ??????????????

johandy
johandy16 sep. 2017 - 20:58

Het gaat alleen om films en series waar DFW de distributie voor doet. Dus als je Dummie de mummie illegaal hebt gedownload, ja dan zal je moeten betalen.

inter
inter16 sep. 2017 - 19:47

Bang makerij  en anders dan uploaden moeilijker achter halen te bewijzen . 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!