Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Illegaal vuurwerk wordt steeds zwaarder

08-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1132 keer bekeken
  •  
vuurwerk 1127

Illegaal vuurwerk dat via websites en sociale media wordt verhandeld, blijkt steeds zwaarder te worden. In sommige gevallen bevat het vuurwerk dusdanig hoge hoeveelheden flitspoeder dat het dodelijk letsel teweeg kan brengen. Dit geven de Politie, het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan.

Het daarbij voornamelijk om zogeheten ‘shells’ en ‘flashbangers’. Rikus Woortmeijer van NFI geeft aan dat het niet meer te vergelijken is met het vuurwerk van vroeger; een nitraat bevat zo’n 5 gram poeder. Tegenwoordig komen de drie partijen regelmatig vuurwerk tegen met 100 gram of meer. Onlangs trof het NFI zelfs vuurwerk aan met 750 gram flitspoeder. 

Zorgelijke ontwikkeling

De Politie, het OM en de NFI vinden het steeds zwaarder wordende vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling, omdat het grote schade kan aanrichten aan de omgeving en mensen.

Handel gaat het hele jaar door

Jack Sijm van de Politie geeft aan dat de handel in illegaal vuurwerk voornamelijk in december start, maar ook in de rest van het jaar blijft handel doorgaan. De handel in illegaal vuurwerk gaat volgens Sijm vaak gepaard met andere illegale handels, zoals in drugs en wapens. 

Gemeenten nemen maatregelen

Tegenwoordig nemen gemeenten steeds vaker maatregelen wanneer illegaal vuurwerk is opgeslagen in huizen. Naast dat het een strafblad kan opleveren vanuit justitie, kunnen gemeenten zelfs overgaan tot tijdelijke uithuisplaatsing. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!