Kassa

Illegaal vuurwerk wordt steeds zwaarder

08-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
850 keer bekeken
  •  
vuurwerk 1127

Illegaal vuurwerk dat via websites en sociale media wordt verhandeld, blijkt steeds zwaarder te worden. In sommige gevallen bevat het vuurwerk dusdanig hoge hoeveelheden flitspoeder dat het dodelijk letsel teweeg kan brengen. Dit geven de Politie, het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan.

Het daarbij voornamelijk om zogeheten ‘shells’ en ‘flashbangers’. Rikus Woortmeijer van NFI geeft aan dat het niet meer te vergelijken is met het vuurwerk van vroeger; een nitraat bevat zo’n 5 gram poeder. Tegenwoordig komen de drie partijen regelmatig vuurwerk tegen met 100 gram of meer. Onlangs trof het NFI zelfs vuurwerk aan met 750 gram flitspoeder. 

Zorgelijke ontwikkeling

De Politie, het OM en de NFI vinden het steeds zwaarder wordende vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling, omdat het grote schade kan aanrichten aan de omgeving en mensen.

Handel gaat het hele jaar door

Jack Sijm van de Politie geeft aan dat de handel in illegaal vuurwerk voornamelijk in december start, maar ook in de rest van het jaar blijft handel doorgaan. De handel in illegaal vuurwerk gaat volgens Sijm vaak gepaard met andere illegale handels, zoals in drugs en wapens. 

Gemeenten nemen maatregelen

Tegenwoordig nemen gemeenten steeds vaker maatregelen wanneer illegaal vuurwerk is opgeslagen in huizen. Naast dat het een strafblad kan opleveren vanuit justitie, kunnen gemeenten zelfs overgaan tot tijdelijke uithuisplaatsing. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

borg queen
borg queen8 dec. 2021 - 17:26

Zoals hiervoor al werd aangegeven is het het hele jaar door bal. Gehandhaaft wordt er niet, want ze blijven niet op 1 plek.. Afstekers doen dat niet bij hun eigen woning, maar gaan de buurt door, al knallend en dan het liefste in het holst van de nacht. Wat een lol. Dit soort figuren mogen hun handen en ogen kwijtraken. Ik zal er geen traan om laten. Helaas zijn het veelal onschuldigen of hulpverleners die de klos zijn. Rotjes zijn veranderd in bommen.

Willem1950
Willem19508 dec. 2021 - 15:52

Ja het vuurwerk, ik woon in het Westland en hier hebben wij dit jaar al ruim 110 oudjaarsavond vieringen achter de rug, tot diep in de nacht word je wakker gehouden door keiharde knallen. In het jaar 2019 naar 2020 waren er 372 oudjaaravonds vieringen hierzo. Doordat wij hier geen enkele handhavingsvorm hebben hierzo kan iedereen hier doen wat hij of zij zou willen. Het is hier goed op je ramen passen, goed op je spullen passen en voor de beesten voldoende medicatie in huis hebben voor als ze dus dagelijks vertraumatiseerd raken. Ook bij inbraken word je uitgelegd dat het verschijnsel politie wat ook nog schijnt te bestaan niet beschikbaar zijn hiervoor als ook niet voor diefstallen, dat moeten wij hier allemaal zelf oplossen. Dus kan ik alleen maar zeggen het word zo saai dagelijks schrikken van al die knallen. Onze gemeente schijnt het prima te vinden.

agapon1951
agapon19518 dec. 2021 - 11:37

hoezo gemeenten nemen maatregelen, het is het godganse jaar door de ellende van die troep. Het is verstorende voor de natuur, het vervuilende en in het holst van de nacht zo"n bom te laten ontploffen is al helemaal niet acceptabel. Daarnaast wordt de hulpverleners ook nog eens bestookt met deze rotzooi en het zal vroeg of laat tot gevolg hebben dat buiten oogletsel en andere verwondingen er doden gaan vallen. Het wordt nu ook al gebruikt om geldautomaten op te blazen. Slappe gedrag van gemeenten en handhavers , tevens de te lage straffen werken dit ook in de hand. Er moet een totaal verbod komen en alleen dan wanneer er een show op een daartoe aangewezen locatie is acceptabel, wat menigeen (het grootste deel van de bevolking) liever heeft dan een stelletje a socialen - (boven genoemden) die het gehele jaar door alles verpesten. Dat geld ook voor voor die vuren die op stranden etc aanwezig zijn, doe het niet, hout is hier niet voor bestemd en zeker niet in deze periode van vervuiling van de lucht.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer8 dec. 2021 - 11:13

Tja, Dit is te verwachten met een vuurwerkverbod. Vuurwerk is alleen gevaarlijk als je er niet mee kunt omgaan of als wapen gaat gebruiken. Helaas moeten de goeden weer lijden onder de slechten en zoekt deze regering een reden om vuurwerk te verbieden.

4 Reacties
JannieBoe
JannieBoe8 dec. 2021 - 16:28

Voor een deel is dat wel zo inderdaad. Maar als je de cijfers van letsels door vuurwerk ziet dan kun je ook als onschuldige toeschouwer gewond raken door vuurwerk. 51% van de slachtoffers steekt het vuurwerk niet zelf af. In 55% van de gevallen betreft het siervuurwerk. En 81% van de letsels wordt door legaal vuurwerk veroorzaakt. Bron: https://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/wederom-veel-ernstige-vuurwerkongevallen-tijdens-de-jaarwisseling

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer8 dec. 2021 - 18:14

Tijdens oud-en-nieuw dragen wij altijd een veiligheidsbril en een leren jas. Door het verbod op legaal vuurwerk gaan mensen illegaal vuurwerk kopen. Schaf dan ook de verkoop van alcohol af:alcohol misbruik veroorzaakt ook verkeersslachtoffers.

agapon1951
agapon19518 dec. 2021 - 19:16

Goed idee v.w.b. alcohol ook afschaffen. Tot je 23ste jaar (ook later) heeft dit wel degelijk tot gevolg dat het invloed heeft op je (onvolgroeide) hersens en daar schade veroorzaken. Kijk maar omgeving centraal station wat het doet met de verslaafden.. Bij wijn zit er sulfiet in (rattengif) ook dat veroorzaakt schade. Mogelijk dat deze popie jopies met vuurwerk al de beperkingen hebben ondervonden/opgelopen hebben van het overmatige alcohol gebruik en de hersens daardoor niet meer het besef hebben wat ze aan het doen zijn. Als geboren Amsterdammer weet je ook wat voor tuig bij de voetbalwedstrijden zijn, menen dat het gerechtvaardigd is met vuurwerk naar hulpverleners en ook honden en paarden gooien, letsel toe te brengen. Naast de schade lijkt mij dat echt mannelijk en stoer ....... maar niet heus. In feite een ongewoon bewijs van lafheid. Ga hier niet verder vanwege een opkomende ergernis die teveel energie gaat vragen. p.s. als je denkt dat een veiligheidsbril en een leren jas je beschermt tegen zwaar vuurwerk vergis je, Zie te vaak slachtoffers hiervan binnenkomen.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer8 dec. 2021 - 21:52

Geachte Agapon1951, Ik kan enorm genieten van normaal goedgekeurd consumenten-vuurwerk. Helaas zijn er tijdens oud en nieuw altijd gekken, die het verpesten voor anderen. Maar dit gebeurt inderdaad ook tijdens voetbalwedstrijden. Het grote gevaar is nu, dat veel jongeren, met name, illegaal vuurwerk afsteken met alle gevaren, die daarbij horen. Helaas heeft de politiek hier niet goed over nagedacht. 1 Oud en nieuw met legaal vuurwerk is makkelijker te handhaven dan wat er nu gebeurt. Ik ben ook jong geweest: vuurwerk is gewoon spannend, maar als het niet meer mag, is illegaal vuurwerk nog spannender als jongere.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!