Kassa

IKEA start proef met 'cashloos' betalen

  •  
04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
634 keer bekeken
  •  
IKEA logo 930x520
Klanten van de Ikea in Son, nabij Eindhoven, kunnen sinds maandag hun meubels niet meer contant afrekenen. Dat melden verschillende media. Het zou gaan om een proef tot en met januari volgend jaar.
Volgens de meubelgigant rekent al meer dan 90 procent af met pinpas, creditcard of cadeaukaart. Het zou de doorstroom van de klanten moeten bevorderen. De vestiging in Eindhoven is na die in de Zweedse stad Valbo, de tweede Ikea ter wereld waar contant geld in de ban wordt gedaan. Als het een succes blijkt, worden alle Nederlandse vestigingen 'cashloos'.
Bronnen: AD, Volkskrant
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

endemion
endemion5 sep. 2019 - 14:36

Iedere idioot die beweert ach maakt niks uit contant is niet meer van deze tijd en zo voorts... Slecht geheugen hoor, het is nog niet eens lang geleden dat Japan als eerste opgezadeld werd met negatieve rente en wat gebeurde er toen iedereen haalde z'n geld vd bank en kocht een kluisje. Zelfs die optie heb je dus dadelijk niet meer als je alle vrijheid van je af laat pakken. En zijn we Griekenland ook allemaal vergeten, wat toch aangeeft dat banken niet te vertrouwen zijn en toch voor het gemak vertrouwen we dan toch maar hè (hun digitale (fiat) geld systemen).

appie 1953
appie 19535 sep. 2019 - 9:05

ik heb de commentaren even gelezen en er zijn genoeg die zeggen van ik ga niet meer naar ikea omdat ik niet meer contant kan betalen maar die mensen zullen over een paar jaar wel verhongeren want de supermarkten beginnen of zijn er ook al mee bezig om cashloos te betalen zoals onze appie en de jumbo meer zullen er volgen en zo als er ook mensen zijn die zeggen van de banken willen alles van je weten nou ze weten al voor 90 tot 95 % alles van je 

wijkjes
wijkjes5 sep. 2019 - 7:37

Belachelijk, wil gewoon betalen zoals ik wil....Weer een controle er bij ! Ga wel naar een ander.

Magnum007
Magnum0074 sep. 2019 - 23:54

Bij een pinstoring helaas geen hotdog....

ventje54
ventje544 sep. 2019 - 22:58

gewoon kontant!!!!!!!!!!!!!!!!! Big brother WILL watching over you. !!!!!! De vrijheid van de staat houd op als je de betalingsvrijheid van de burgers aan banden gaat leggen. Je moet  de vrijheid hebben , pinnen of contact. Gaat ikea verplicht pinnen instellen dan heeft ze ons als klant verloren 

lucyl
lucyl4 sep. 2019 - 19:24

Iedereen moet kunnen betalen hoe men wil dat heeft niets met zwart geld te maken of uit de oude doos komen, ik ben ook 77 en kan zeker goed omgaan met electronisch betalen, laptop en iPhone maar ik betaal het liefst contant je moet doen wat je zelf fijn vind dat moet een vrije keuze blijven, de belasting en de banken willen alles van je weten door je betaal gedrag en zelfs waren ze van plan je daarover reclame te sturen gelukkig ging dat niet door er komt al genoeg rotzooi in je mailbox en wat dacht je van die pin storingen degene die contant betaald hoeft zijn boodschappen niet achter te laten, daar sta je dan mooi met je pasje in je hand.

s.schut
s.schut4 sep. 2019 - 18:45

Zo houden we beter controle over onze uitgaven. Met pin betalen ga je zeker meer uitgeven dan verantwoord is.

frits
frits4 sep. 2019 - 17:01

alles gelezen, toch nog veel mensen met zwart geld !!!!

agapon1951
agapon19514 sep. 2019 - 16:47

1. bij het invoeren van deze wijze van betalen gaven de banken garantie dat de kosten voor hun rekening zouden blijven en zijn en wat volgt...........juist ........... wakker worden dus en weer eens geldklopperij2. het is een manier om mensen meer te alten kopen dan zij feitelijk willen of kunnen veroorloven.... overzicht is vaak volkomen zoek als je vijftig euro in je zak hebt en de zak is leeg ... weet je dat meteen en geeft niet meer uit ...... pinnen overzicht kwijt.Hoor nu iemand brullen koop toch een telefoon en betaald daar nog eens minimaal 30 euro per maand voor ......ja ja en als je dat niet kunt permitteren wordt je alsnog gedwongen een PC aan te schaffen om overzicht te blijven houden en ook daar wordt je gedwongen systemen van de bank te volgen (onlangs TAN en PAcodes ING ) batterijen moet je zelf weer betalen. 3. in de vroegere perioden ontvang je gewoon rente over je betaalrekeningen en nu moet er op toe betalen ........ einde van het jaar banken met hun miljoenen winsten lopen te schermen enz ezn  Begrijp alle systemen, maar begrijp ook dat je gemanipuleerd wordt naar systemen die alleen in het belang zijn van banken en aanverwante bedrijven maar absoluut niet de belangen van de consumenten zoals belastingdiensten die op deze manier ook nog eens precies weten waar je je geld aan uitgeeft, waar het naar toe en hoe je het besteedt In bepaalde gevallen (Appie Hein) ook nog eens precies weten wat je zoal koopt.  We zitten in een gemanipuleerde maatschappij waar menigeen zich niet van bewust is. 

tijger1
tijger14 sep. 2019 - 16:41

Wat een dwaze regeling. Doorstroom bevorderen? Het moet niet gekker worden. Hang een bord boven een paar kassa’s Hier alleen pinnen. En bij de rest gewoon contant kunnen betalen. Klaar. 

herman65
herman654 sep. 2019 - 16:19

Contant betalen is iets uit de oude doos. Gewoon afschaffen en veilig met je pas of telefoon betalen.! Ik begrijp niet waarom sommige mensen aan oude gewoontes blijven hangen. De wereld veranderd, dus verander mee anders mis je de boot en ben je straks een hulpbehoevende senior die nergens meer iets van begrijpt.Mijn leeftijd? 77

4 Reacties
frits
frits4 sep. 2019 - 16:58

top antwoord van een leeftijd genoot, ik denk er hetzelfde over.

elmarojo
elmarojo4 sep. 2019 - 18:17

Waarom? Omdat jij genoeg op je bank hebt staan? Wat een egoïstische mensen zijn er tegenwoordig!!

harrybre
harrybre4 sep. 2019 - 18:42

Wat heeft pinnen te maken met wat er op je bankrekening staat ?Bij "cash" heb je eerst moeite moeten doen om dat geld van je bankrekening op te nemen, dus.. maakt het moeilijker.

endemion
endemion5 sep. 2019 - 14:54

Wel een beetje een gevalletje van makkelijk praten. Jij zit bv over 60j niet opgescheept met alle gevolgen. Je verliest elke vorm van privacy als contant geld wordt afgeschaft. De overheid, banken, technologiebedrijven weten tot op de cent nauwkeurig waar je wat aan uitgeeft.Nu heeft de gemiddelde (brave) burger niets te verbergen, maar dat maakt niet uit (https://youtu.be/pRqHKZ7qAaM). Desondanks heb je wél recht op privacy, en de mogelijkheid daartoe.

Wilma-60
Wilma-604 sep. 2019 - 15:40

Zijn meer winkels als Ikea gelukkig !!!!!

Chokotoff
Chokotoff4 sep. 2019 - 15:18

Er zijn zat mensen die leven met een budget elke maandDie dwing je nu te pinnen.Geld is een wettig betaalmiddel.... En dan is er weer eens een stroomstoring......daar sta je dan met je pinpas!!!

2 Reacties
tenormin
tenormin4 sep. 2019 - 16:22

Maar ook met een stroomstoring kan je niet contant betalen; de kassière heeft toch de kassa nodig om de la open te krijgen om cash erin te doen en wisselgeld terug te geven. Hier is 1 groenteboer die nog nooit een pinapparaat heeft gehad. Wilde je bij hem kopen moest je eerst naar de pinautomaat. Zijn klanten? Bijna allemaal ouderen. En ook zijn kassa is ouderwets: gewoon nog met de hand. De laatste der Mohikanen.

harrybre
harrybre4 sep. 2019 - 19:03

Ook een kwestie van WILLEN leren. Mijn kleindochter was nog geen 2. Zindelijk krijgen: als op potje gedaan was, dan mocht ze voor het eten oma of opa's bellen, met SKYPE (= voor inwoners in de KENNIS-economie: gratis beeldtelefoon via de computer). Dus.. muisje bewegen = pijltje op het scherm bewegen. Eerst blauwe rondje met slangetje onderaan, dan "klik", daarna naar foto oma, opa of opa-Berlijn, klik, dan naar boven groene rondje met bootje ( de ouderen onder ons zeggen: de telefoonhoorn) en... Oma,  ik  T-shirt....Wat later: Dik kwartier kletsen ( en pa of ma de tijd om de tafel te dekken).  In twee maanden zindelijk.

harrybre
harrybre4 sep. 2019 - 15:07

Wat is dat: "contant"?  Is dat het honderden jaren oude systeem met die papieren briefjes en metaalschijfjes, genaamd munten ? Gebruik ik al vele jaren niet meer. Nu pinnen = bewijs van betaling via de bankafschriften, gemakkelijk overzicht van uitgaven, niet te verliezen of kwijt te raken, en met PIN-pas altijd voldoende "geld" bij me.Discussie doet me denken aan de afschaffing van de ganzenveer met potje knoei-inkt.

3 Reacties
frits
frits4 sep. 2019 - 16:59

IDD

elmarojo
elmarojo4 sep. 2019 - 18:17

Nog zo'n egoïstisch figuur....bah bah

harrybre
harrybre4 sep. 2019 - 18:51

"Egoïstisch"...Omdat er niet meer geklooid hoeft te worden met verschillende bankbiljetten, rekenen, of de kassière wel het juiste bedrag teruggeeft, nadenken, dat u uw portemonnee niet ergens laat liggen of geld uit je handen waait of gegrist wordt ? Gewoon: 4 cijfertjes onthouden, desnoods met een ezelsbruggetje. Bijv Sinterklaas = 5 , Kerst = 25 ( of 2+5 = 7) of Koninginnedag = 30 (of 3) . Je eigen kleinkinderen: 4, eigen huisnummer .. 9 bijv.. Zo kan zelfs mijn schoonzus na een zeer zwaar herseninfarct nog steeds haar PIN-nummer genereren. €9,95 moeten betalen en € 20 geven = terug ? ? Geen flauw idee !

delftin
delftin4 sep. 2019 - 15:03

Lekker kar volladen en bij de kassa laten staan: Sorry, ik heb geen pinZijn ze zo genezen.

guust flater
guust flater4 sep. 2019 - 15:03

dat is de bedoeling ,dat men geen cash meer kan betalen en alleen nog maar pinnen,en verplicht je centen op de banken.De bedoeling is ook om een totale macht over jou geld te hebben ,op die manier kunnen ze mensen gaan uitsluiten om maar iets te kopen en verkopen.En dat gaat gebeuren ook ,waarneer dat zie je van zelf wel.Hier zitten gedachten achter die niet zo netjes zijn.Met googlen kom je erg ver.

tenormin
tenormin4 sep. 2019 - 14:49

Als ik al iets van Ikea wilde, dan liet het een ander voor me kopen. Heb alleen in die zaak (ken alleen Ikea Delft) claustrofobische angst in die Toko. Je moet bepaalde routes doorlopen (snap de gedachte erachter wel: zoveel mogelijk kopen) maar dat je niet snel weer naar buiten kan, vreselijk. En helemaal waar wat @Alexandra Veltman schrijft: mensen die niet met geld kunnen omgaan, daar zou pinnen juist uit den boze moeten zijn. Zie poll: staat nu op eerste plaats: "ik wil ook contact kunnen afrekenen". Ik dus ook.

1 Reactie
tenormin
tenormin4 sep. 2019 - 14:50

lees: CONTANT.

schijf01
schijf014 sep. 2019 - 14:36

Vooral voor mensen met zwart geld een probleem denk ik !!!

1 Reactie
kjl
kjl4 sep. 2019 - 15:55

Een paar hondert euro voor noodgeval is geen zwartgeld

Engelse drop
Engelse drop4 sep. 2019 - 14:28

Lekker een maand lang alleen maar contant afrekenen bij IKEA zijn ze zo genezen van deze rare gedachten.

marleenvanh
marleenvanh4 sep. 2019 - 14:20

Contant geld IS een wettig betaalmiddel, maar ja geen 1 en 2 cent en aan de andere kant van het spectrum geen 500 en 200 euro biljetten aannemen mag wel wanneer de klant er tijdig op gewezen wordt, dus...... Persoonlijk wil juist NIET met contant geld moeten betalen. Nu er, ook voor kleine bedragen via 'contactloos', betalen met een kaart mogelijk is, hoef ik nooit meer in een portemonnee te grabbelen. Heerlijk. Winkels die geen geautomatiseerde betaling aanbieden.... DIE mijd ik! 

snuffelbaard
snuffelbaard4 sep. 2019 - 14:06

Ik ga mij klantenkaart opzeggen.. Dit mag toch niet? Mijn cash-geld is toch een wettig betaalmiddel? 

simon55
simon554 sep. 2019 - 14:01

Alles wordt mensen door de strot geduwd , wat n achterlijk bedrijf. Ik ben er ooit twee keer geweest , maar ga nu helemaal niet meer. Nog even en je kunt nergens meer cash betalen.  Ik roep iedereen op , haal je geld van de bank af !!!!!! Straks heeft u als klant niks meer te vertellen. 

1 Reactie
skatinghenk
skatinghenk4 sep. 2019 - 14:33

daar heb je dus niets aan ! Alleen gevaar van beroving etc. onderweg. Waarom zou je zo moeilijk doen ?

Kassagebruiker
Kassagebruiker4 sep. 2019 - 13:32

Je moet al zoveel, nu mag/kan je niet eens meer cash betalen, ik was al geen ikea fan, maar nu helemaal niet meer. Bye bye Ikea, weer een klant kwijt.

alexandra veltman
alexandra veltman4 sep. 2019 - 13:29

Het is van de zotte om straks nergens meer cash te kunnen betalen. Veel mensen kunnen niet met geld omgaan en pinnen maar tot ze niet meer kunnen. hebben geen idee hoeveel ze uitgeven. Schuldhulpverleners leren mensen juist een bedrag te kunnen en daar mee rond te komen om zo de warde van geld weer te voelen. Een slechte zaak alleen maar te kunnen pinnen.

D. Kersten
D. Kersten4 sep. 2019 - 13:24

gypsyjoy....U heeft gelijk! Cash geld moet altijd blijven.

gypsyjoy
gypsyjoy4 sep. 2019 - 11:49

Cashloos betalen lijkt me een enge ontwikkeling.  Straks kun je nergens meer contant betalen en wordt misschien wel al het cash geld opgeheven. De banken,overheden ed hebben dan alle macht over je geld.Een griezelige gedachte. Zeker nu de (spaar)rentes op de tocht staan. Wie weet wat de banken nog meer gaan verzinnen. Onze overheid beschermt de burger niet meer. Onze overheid buit de burger uit.

2 Reacties
skatinghenk
skatinghenk4 sep. 2019 - 14:34

wat een paniekerige kletskoek zeg !

elmarojo
elmarojo4 sep. 2019 - 18:15

Dit is geen kletskoek....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!