Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'IKEA omzeilt Nederlandse wet'

15-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Logo_IKEA_02.jpg
IKEA omzeilt Nederlandse wetgeving voor transport door goedkope Slowaakse chauffeurs in te zetten via een Slowaaks uitzendbureau. Vakbond FNV heeft een klacht ingediend tegen het meubelconcern bij de inspectie Leefomgeving en Transport, meldt de Volkskrant.
Goedkoper
IKEA laat Nederlandse winkels bevoorraden door een Belgische transporteur, die de ritten uitbesteedt aan een Slowaakse dochteronderneming. Dat bedrijf huurt weer een Slowaaks uitzendbureau in dat Slowaakse vrachtwagenchauffeurs levert. De woongigant, die zelf zegt zich aan de wet te houden, is daardoor aanzienlijk goedkoper uit dan met Nederlandse of Belgische chauffeurs.
Te weinig
Hoewel deze manier van werken op papier klopt, worden in de praktijk regels overtreden. Zo krijgen de Oost-Europese chauffeurs te weinig betaald. Nederlandse chauffeurs verdienen zo'n 3000 euro netto per maand, terwijl hun Slowaakse collega's het met 1.300 euro netto moeten doen. ANP/De Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!