Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ikea glühwein het lekkerst

20-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1104 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het belooft een echte winter te worden…Sleeën, schaatsen, winterse wandelingen maken en na afloop koek en zopie. Of lekker een glaasje glühwein? Je kunt het zelf maken, maar het staat ook kant en klaar in de winkel te koop. Smaakt dat? Kassa kocht acht flessen Glühwein en liet deze proeven door vier deskundigen.
De deskundigen
Harold Hamersma is wijnschrijver. Hamersma schreef vele boeken over wijn en dit jaar verscheen de DGH, De Grote Hamersma. Meer informatie daarover vindt u hier . Ook Nicolaas Klei is een wijnschrijver en van zijn hand verscheen onlangs de Supermarktwijngids 2011. Daarin vindt u de alom bekende “omfietswijnen”. Meer informatie vindt u hier . Dinie van den Brenk geeft workshops Glühwein maken en is eigenaar van het restaurant De Peppelen. Zie hier . En Janana Rijpma is vinoloog en maakt ons deskundigenpanel compleet!
De wijnen
De glühwein kochten we in supermarkten en slijterijen. En opvallend was de lage prijs die we voor de wijn betaalden. Voor de goedkoopste betaalden we slechts € 1,29. De duurste fles kochten we bij Ikea, daarvoor betaalden we € 3,89 per 0,75 liter (per liter € 5,19). Ook kochten we één alcoholvrije glühwein, maar die viel niet echt in de smaak...In de winkel kom je ook wel bisschopswijn tegen; het verschil met glühwein is dat in bisschopswijn een sinaasappel wordt gebruikt, en in glühwein een citroen.
De uitslag
In het Openluchtmuseum van Arnhem in een mooie winterse sfeer testte het panel deze acht wijnen. De wijnen werden blind geproefd en beoordeeld op geur, smaak en mate van zoetheid. Iedere deskundige gaf een rapportcijfer. En dat mondde uit in onderstaande uitslag.
o.a. C1000 slijterij
* Wijnen komen bij dezelfde importeur vandaan. De flessen verschillen alleen.
U ziet dat dit niet een “rapport” is om thuis te komen…. Over de winnaar, de Glögg van Ikea, waren nog wel positieve opmerkingen gemaakt. Zo proefden alle testers duidelijk kruidnagel en vonden dit een kruidige wijn. Nicolaas Klei vond dat deze wijn de echte het meest benaderde…. In de nummer twee werd vooral sinaasappel geproefd. En op nummer drie eindigde de Rausschgold-Engel, de één na duurste uit de test. Nog een kleine bloemlezing uit de testformulieren: zure geur, chemische smaak, het lijkt wel hoestdrank….” Dit is Glühwein uit een heel slecht kwakkeljaar….”
Misschien is het toch verstandiger om zelf een glühwein te maken?
Recept van Dinie
Dinie van den Brenk maakt haar glühwein van een soepele rode wijn (bijvoorbeeld een eenvoudige Merlot). Daar voegt ze een halve citroen aan toe, een stokje kaneel en twee kruidnagels. Ze doet er ca 1 ½ eetlepel suiker in, maar dat is ook een kwestie van de Glühwein even te proeven. Dit geheel laat je rustig een half uurtje trekken. Je moet het niet warmer laten worden dan 78 graden omdat anders de alcohol verdampt. Volgens Van den Brenk heb je dan een heerlijke glühwein!
Maar je kunt natuurlijk zelf ook een beetje experimenteren. Zo vervangt Dinie de citroen ook wel eens door een sinaasappel, of gebruikt een combinatie van beide. En volgens haar wordt in veel recepten ook meer kruidnagel gebruikt. Dinie vindt dat echter zeer “drogend” en dat nodigt dan weer uit tot het gebruik van meer suiker. En haar geheime wapen is een scheutje rum erbij, maar dat hoort officieel niet tot het recept.
Proost!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor