Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IKEA geeft geen papieren catalogus meer uit

07-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ikea pand parkeerplaats 930x520
Aan alles komt een eind. Dat geldt ook voor de papieren gids van woonwarenhuis IKEA. Na 70 jaar vindt het Zweedse bedrijf het mooi geweest.
Volgens IKEA shopt het winkelend publiek steeds meer online. Daarmee past de uitgifte van een papieren catalogus niet meer in het huidige tijdsbeeld. "De catalogus werd steeds minder belangrijk", aldus het bedrijf.

200 miljoen exemplaren

De gids beleefde zijn hoogtepunt in 2016, toen meer dan 200 miljoen exemplaren werden verspreid onder huishoudens in meer dan 50 landen. De allereerste editie, met de iconische MK Wing Chair, had een totale oplage van 285.000 exemplaren. Deze werd verspreid in het zuiden van Zweden. De laatste editie van dit jaar had een oplage van 40 miljoen exemplaren.
De stap om de gids niet meer te drukken en te verspreiden maakt deel uit van IKEA's streven om meer digitaal te worden. Dit omdat ook consumenten steeds vaker online inspiratie zoeken en ook vaker via het web winkelen. In de 12 maanden tot eind augustus steeg de online verkoop van IKEA met 45 procent.
De IKEA-gids was in Nederland overigens al op zijn retour. De afgelopen jaren werd door IKEA al geëxperimenteerd met een veel kleinere oplage. "We hebben hier goed over nagedacht, want dit is voor ons best een emotioneel afscheid", aldus het bedrijf.  ANP

Meer over:

catalogus, ikea
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!