Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'IJsland wil weer praten over Icesave'

24-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ice-save-logo2_03.jpg
Een Nederlandse delegatie reist donderdag naar Londen om met vertegenwoordigers van IJsland te praten over terugbetaling van de spaartegoeden van de failliete bank Icesave. Het gesprek zal gaan over ,,technische aspecten'' van een ,,definitief bod'', dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk IJsland afgelopen vrijdag deden.
Dat hebben bronnen bekend met de situatie woensdag gezegd. Vrijdag maakte toernmalig minister van Financiën Wouter Bos bekend dat aan de IJslanders een nieuw aanbod is gedaan. Zo zou de rente die het land moet betalen, variabel worden in plaats van een vast percentage van 5,5 procent. Verder hoeft IJsland over 2009 en 2010 geen rente te betalen.
Maandag verwierp IJsland het voorstel. Wel zei minister van Financiën Steingrimur Sigfusson te verwachten dat gesprekken met Nederland en het Verenigd Koninkrijk succesvol kunnen worden afgerond voor 6 maart. Op die dag houdt IJsland een referendum over de kwestie.
De ondergang van Icesave dupeerde veel Nederlandse en Britse spaarders. Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om de spaarders tegemoet te komen.
Veel IJslanders vinden het niet terecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder druk van maatschappelijk protest weigerde de IJslandse president een terugbetalingsregeling die met Nederland en Groot-Brittannië was afgesloten, te tekenen. ANP

Meer over:

diginieuws, icesave
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!