Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IJsland bereikt akkoord over antwoord Icesave

22-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ice-save-logo2.jpg
De overheid en de oppositieleiders van IJsland zijn het eens over een antwoord op het Nederlandse en Britse voorstel over de omgevallen internetspaarbank Icesave. Dat zei de IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson maandag. Hij verwacht verdere gesprekken met de twee landen.
Demissionair minister Wouter Bos (Financiën) is samen met de Britten bereid IJsland tegemoet te komen bij de aflossing van de schulden die zijn ontstaan door het omvallen van Icesave. Bos maakte maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat een definief bod is neergelegd bij Sigfusson.
De ondergang van Icesave dupeerde veel Nederlandse en Britse spaarders. Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om de spaarders tegemoet te komen. Nederland en Groot-Brittannië stellen voor dat IJsland voor 2009 en 2010 geen rente betaalt. Daarnaast wordt de rente op het geleende bedrag variabel gemaakt. In de eerdere afspraken gold een vast rentepercentage van 5,5 procent. Met een variabele rente zou IJsland uiteindelijk goedkoper uit moeten zijn.
Bos heeft steeds gezegd dat hij het geleende bedrag terug wil krijgen met een redelijke rentevergoeding. Daarnaast is het niet de bedoeling van Nederland om IJsland met onoverkomelijke problemen op te zadelen.
Veel IJslanders vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder druk van maatschappelijk protest weigerde de IJslandse president eerder de terugbetalingsregeling die met Nederland en Groot-Brittannië al was afgesloten, te tekenen. Op 6 maart is er een referendum gepland over de kwestie.
Sigfusson zei maandag dat hij verwacht dat de gesprekken met Nederland en Groot-Brittanië voor 6 maart succesvol kunnen worden afgerond. ,,Op een aantal punten moet meer worden uitgewerkt en we hebben het gevoel dat deze kunnen worden uitgewerkt in directe onderhandelingen'', aldus Sigfusson. ,,Het doel is om de pijn met betrekking tot het terugbetalen te verlichten.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!