Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IGZ waarschuwt opnieuw voor PIP-implantaten

28-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bikini_2.jpg
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet opnieuw een oproep aan alle vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) om zich te laten onderzoeken, ook als zij geen klachten hebben. Uit een aanvullend onderzoek naar de borstvulling blijkt dat de implantaten naast scheuren en lekken ook kunnen gaan 'zweten'. Dat maakt de Franse toezichthouder van medische hulpmiddelen Afssaps dinsdag bekend.
In april dit jaar verbood IGZ de borstimplantaat van PIP al omdat de borstvullingen die in Nederland ook onder de merknaam M-Implant in de handel zijn gebracht sneller zouden lekken en scheuren. Vrouwen die klachten hadden werden toen opgeroepen zich te melden bij een behandelend specialist.
Nu vraagt de IGZ alle vrouwen die een borstvergroting of reconstructie hebben gehad, te controleren of zij een implantaat hebben van fabrikant PIP of M-implants die na 2001 zijn geproduceerd, ook als zij klachtenvrij zijn. Hier kunnen zij achter komen door de informatie die zij hebben meegekregen na de operatie.
In Nederland hebben enkele honderden vrouwen een PIP-prothese. De gel die vrijkomt bij het 'zweten' van het omhulsel van het implantaat, vormt geen acuut gezondheidsrisico. Afssaps onderzoekt nu wat de gevaren op lange termijn zijn van de lekkende siliconengel. In de loop van volgend jaar verwacht de toezichthouder meer onderzoeksresultaten.
Ziekenhuizen en klinieken zijn door de IGZ op de hoogte gesteld en zijn begonnen met het oproepen van de betreffende vrouwen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!