IGZ: toenemende medicijntekorten in Nederland
24-09-2011
• leestijd 2 minuten
Nederland krijgt steeds vaker te maken met een tekort aan medicijnen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag gezegd in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Volgens de IGZ is er dit jaar al tien keer melding gemaakt van een tekort.
De inspectie vreest dat de tekorten nog zullen verergeren door recordtekorten in het buitenland. ,,In de loop van de jaren krijgen we steeds meer meldingen. Dit is zo langzamerhand een wereldwijd probleem aan het worden'', aldus IGZ-hoofdinspecteur Josée Hansen.
Recordtekorten
Begin september maakte de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) bekend dat in de Verenigde Staten al twee jaar recordtekorten hebben. Ook Nederland merkt hier de gevolgen van. Vorige week bleek dat er vrijwel geen Caelyx meer is, een medicijn tegen borst- en eierstokkanker.
Centralisatie
Volgens de Inspectie zijn onder meer de centralisatie van de productie van medicijnen en grondstoffen in een fabriek en de ligging van deze fabrieken in verre landen oorzaken van de oplopende tekorten. De oorzaak van het tekort aan Caelyx is een productieprobleem in de enige fabriek in de Verenigde Staten. ,,Dit is een niet-acceptabele situatie. Als een middel geregistreerd is, dan moet die firma die het maakt de verplichting hebben om het te kunnen leveren'', aldus Koos van der Hoeven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.
Nederland heeft weinig invloed op de medicijnenmarkt, het aandeel is ongeveer 1 procent. ,,We hebben meer invloed als we in een netwerk gaan optreden'', aldus Hansen. Volgens haar moet Nederland samen met andere Europese landen optrekken om het probleem op te lossen.
ANP