Kassa

IGZ: Kwaliteitsnormen bij borstvergrotingen

18-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bikini_11.jpg
Privéklinieken moeten zo snel mogelijk gezamenlijk bekwaamheidsnormen opstellen voor cosmetische ingrepen zoals borstvergrotingen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft daartoe dinsdag opgeroepen. De inspectie zegt 'bezorgd' te zijn omdat de kwaliteitsnormen 'nog altijd' ontbreken.
Geen speciale opleiding
Volgens huidige regels mogen basisartsen, zonder speciale opleiding, de operaties uitvoeren. Volgens de inspectie kan dat extra risico's opleveren voor de patiënt. De IGZ wil dat er specifieke bekwaamheidsnormen komen, zodat vastgesteld kan worden of een arts bekwaam genoeg is om de cosmetische ingrepen uit te voeren. De inspectie kan dan beter toezicht uitoefenen, en de patiënt loopt minder risico.
Opstellen van normen
Volgens een woordvoerster van de IGZ zijn de klinieken al enige tijd bezig met het opstellen van de normen, maar wil de inspectie er meer vaart inbrengen.
Scholing
In privéklinieken werken ook plastisch chirurgen. Het is volgens de inspectie voor burgers niet eenvoudig om te achterhalen welke scholing hun behandelend arts heeft gehad.
Meldplicht
Sinds kort geldt voor privéklinieken een meldplicht. De IGZ weet nu dus dat er 244 privéklinieken in Nederland zijn. De kwaliteit ervan is 'stabiel'. Sommige klinieken nemen risico's door bijvoorbeeld patiënten in behandeling te nemen met een slechte gezondheidstoestand of extreem overgewicht, schrijft de IGZ. Deze risicopatiënten zouden beter af zijn in een ziekenhuis, aldus de inspecteurs. Als er iets mis gaat, is er immers snel passende medische hulp beschikbaar.
'Er moeten strengere regels komen'
De inspectie vindt ook dat er strengere regels moeten komen voor de behandeling van kinderen. In ongeveer 122 klinieken kunnen kinderen terecht voor bijvoorbeeld oogoperaties. De inspectie pleit voor het invoeren van normen voor het minimumaantal operaties dat klinieken bij kinderen uitvoeren. Daarbij geldt als uitgangspunt: hoe vaker een arts een kind opereert, des te meer ervaring hij of zij opdoet en des te minder kans op medische fouten.
ANP

Meer over:

diginieuws, borsten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!