Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Iets minder ivf-baby's in 2011

8 mrt 2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
baby_ziekenhuis_08.jpg
Het aantal baby's dat met behulp van ivf is verwekt, is iets afgenomen. In 2011 waren het er in Nederland 4892. Dat is 2 procent minder dan het jaar ervoor, maar dat ligt in lijn met de algehele ontwikkeling: in 2011 werden er 2 procent minder baby's geboren dan in 2010. Dat meldde de Nederlandse gynaecologenvereniging NVOG vrijdag.
Meerlingen
Bij een ivf-behandeling worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen. Embryo's die daaruit ontstaan, worden in de baarmoeder geplaatst. Het aantal meerlingen dat geboren werd uit een ivf-behandeling, is ook afgenomen. Dat is het gevolg van bewust beleid om minder vaak twee embryo's terug te plaatsen, omdat bekend is dat meerlingzwangerschappen een stuk risicovoller zijn.
Cryo-zwangerschappen
Het aantal zogenoemde cryo-zwangerschappen is wel toegenomen. Die zijn nu goed voor een kwart van het totale aantal zwangerschappen dat voortkomt uit ivf-behandelingen. Het gaat dan om zwangerschappen die tot stand komen uit ingevroren embryo's. Bij een ivf-behandeling worden meerdere eicellen uit het lichaam van de vrouw gehaald en bevrucht. Per poging worden een of twee bevruchte embryo's teruggeplaatst, de rest wordt tijdelijk ingevroren tot de volgende poging.
Omdat laboratoria steeds beter worden in invriezen en ontdooien van deze embryo's, cryo's genoemd, wordt de kans op zwangerschap met deze methode steeds groter.
Succesvolle zwangerschap
Vrouwen hebben bij het VUmc in Amsterdam de grootste kans op een succesvolle zwangerschap: per poging is de kans 37,2 procent. Onderaan de lijst bungelen het AMC in Amsterdam, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, en het UMCG in Groningen met ongeveer 24 procent.
Opsteller van de lijst en gynaecoloog Jesper Smeenk waarschuwt er wel voor te concluderen dat deze ziekenhuizen dus sowieso minder goed zijn in ivf-behandelingen. ,,Het percentage is afhankelijk van een aantal factoren. De leeftijd van de vrouw bijvoorbeeld, hoe lang ze al probeert zwanger te worden, of ze al eerder zwanger is geweest en het aantal eerdere behandelingen. Sommige ivf-centra zijn ook gespecialiseerd in complexe technieken. De slagingskans is dan soms kleiner.'' ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar