Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Iets meer dan 1,5 miljard euro naar bevingsgebied in Groningen

06-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groningen aardbevingsgebied reitdiephaven 1127

Groningse bestuurders en het Rijk presenteren vanmiddag een akkoord waarin staat dat iets meer dan 1,5 miljard euro wordt gereserveerd voor Groningen, zodat dit goed wordt achtergelaten als de gaswinning stopt. Dat meldt RTV Noord.

Voor het grootste deel gaat het akkoord over de versterkingsoperatie, maar ook gedeeltelijk over het toekomstperspectief voor Groningen. Voor bewoners die met de versterking te maken hebben, is het belangrijkste dat gedane toezeggingen worden uitgevoerd, tenzij de bewoner dat niet wil. De huiseigenaar mag er dan voor kiezen om het huis tegen de meest recente inzichten te laten herbeoordelen.

Investering in bestrijden sociale ongelijkheid

Er bestaat een kans dat er dan niet of nauwelijks versterkt hoeft te worden. De Rijksoverheid gaat er namelijk vanuit dat de situatie veiliger wordt in Groningen als de gaswinning stopt. Voor het maken van de keuze voor een herbeoordeling met de nieuwste inzichten, krijgt de huiseigenaar 30.000 euro om zijn woning te verbeteren. Daarnaast willen de provincie en gemeenten sociale ongelijkheid in buurten of straten in het aardbevingsgebied tegengaan. Daarover worden in totaal meer dan 2000 huizen toegevoegd aan de 'versterkingsoperatie'. Hiervoor maakt de Rijksoverheid 300 miljoen euro vrij.

Bron: RTV Noord
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!