Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Iedere kankerpatiënt een eigen behandeling'

1 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
ziekenhuis_gang
Iedere tumor is uniek en daarom moet er voor iedere patiënt een aparte behandeling worden gezocht. Dat is het idee achter een grote kanker-databank, die maandag in Amsterdam is geopend. ,,We willen kunnen zien: als je deze fouten in je DNA hebt, werkt medicijn A of B of C of D beter. Iedere patiënt krijgt zijn eigen behandeling'', zegt Emile Voest, oncoloog bij het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek en betrokken bij de databank van de Hartwig Medical Foundation.
DNA bewaard
Een tumor ontstaat wanneer het DNA in een cel verandert. Daardoor begint de cel ongecontroleerd te delen en organen aan te tasten. De databank verzamelt zowel gezond DNA van patiënten als hun tumorcellen. Dat laat zien wat er bij hen is veranderd. Voest: ,,Dat koppelen we aan de uitkomst van de behandeling. We volgen het van begin tot eind. Dan zie je patronen, wie reageert op welke behandeling. Zo kun je toewerken naar een behandeling op maat.''De databank heeft op dit moment de gegevens van ruim 1000 patiënten. In de komende jaren moeten daar 7000 mensen bijkomen. Uiteindelijk hoopt Voest dat de databank groeit naar honderdduizenden tumoren.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!