Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Iedere dag zwerfvuil rapen

12-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_3.jpg
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf!" Met dit motto gaat Klean Peter, oftewel Peter Smith, dagelijks op pad om zwerfvuil op te rapen. Gewapend met zijn gele fiets, opvallend schoenen en prikstok raapt hij plastic en ander afval op bij de oevers van het IJ in Amsterdam.
Milieuramp
"We zijn zo gewend aan zwerfvuil dat we niet door hebben dat het één van de grootste milieurampen is die we op dit moment hebben." Peter wil anderen ertoe aan zetten om zwerfvuil op te rapen. "We kunnen er ontzettend veel aan doen. Als er een tientje op de grond ligt dan pakken we het op."
Schaamte
"Toen ik voor het eerst zwerfaval opraapte, voelde ik schaamte", herinnert Peter zich. "Het is absurd dat mensen raar aangekeken worden als ze afval oprapen. Ik zou willen dat het absurd gevonden wordt als je zwerfaval laat liggen!" Met zijn ludieke opruimacties probeert hij dat gevoel van schaamte bij anderen weg te nemen. "Het is voor mij een soort sport geworden. Ik heb uitgerekend dat ik elk jaar een ton zwerfvuil van de straat opraap."
Wereldbol
Het plastic zwerfafval bewaart Peter in een speciale container. Uit dat afval maakt hij kunst. Zo maakte hij een grote wereldbol die hij liet drijven op in het IJ. Naast opruimacties bedenkt hij ook ludieke acties zoals de 'zwerfie' waarbij je jezelf op de foto zet met een stuk zwerfvuil en zo laat zien dat je iets hebt opgeraapt.
Hoop
"Ik heb een soort hoop dat er iets gaat gebeuren." Maar volgens Peter kom je met alleen hoop nergens, het gaat erom dat we met z'n allen wat doen. "The opposite of hope is not hopelessness, but it’s action", citeert hij geëmotioneerd. "Pak één dingetje per dag op, dan bestrijd je de 'plastic soup' op eenzelfde manier zoals deze veroorzaakt wordt."
Meer over Peter en zijn acties vind je op: http://www.kleanworldwide.nl/
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!