Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Identiteitsfraude na RDW-oplichtingstruc: "Stuur kopie van rijbewijs"

13-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8059 keer bekeken
  •  
rdw_nepmail_identiteitsfraude

Er is een valse mail in omloop namens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Jij moet zogenaamd een kopie van je rijbewijs doorsturen in het kader van identificatie, en dat zou te maken hebben met wijzigingen in het privacybeleid. In werkelijkheid ligt identiteitsfraude zo op de loer.

De mail komt van info@rdw.services en dat is zeker geen mailadres van de échte RDW. Reden genoeg om direct te twijfelen aan de intenties van de afzender.

In deze valse mail – beginnend met de generieke aanhef 'Geachte heer/mevrouw' in plaats van een gepersonaliseerde aanhef – staat dat er met ingang van 1 juni 2022 enkele wijzingen in het privacybeleid zijn doorgevoerd. De RDW is vanwege deze wijziging niet in staat om jou te identificeren bij de Basisregistratie Voertuigen. En dus moet jij in actie komen.

Opnieuw identificeren vanwege AVG

Verder in de mail staat dat de RDW vanwege "vernieuwde wet- en regelgevingseisen" op het gebied van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ontvangers van de mail vraagt om zich opnieuw te identificeren.

Dat moet moet een geldig rijbewijs, en daar worden de volgende criteria voor gehanteerd:

  • Het moet een scan zijn van de voor- én achterkant;
  • De kwaliteit van de scan moet goed zijn, liefst in een zo hoog mogelijke resolutie en zonder essentiële informatie af te dekken;
  • Zwart-wit scans worden niet geaccepteerd;
  • Het legitimatiebewijs moet worden gemaild naar info@rdw.legitimatiebewijs.services (voor de volledigheid: dat is géén mailadres van de RDW)

Wat zijn de risico's?

Uiteraard moet je nooit zomaar een kopie van een officieel legitimatiebewijs naar iemand mailen. Dat geldt voor paspoorten, identiteitskaarten én voor rijbewijzen. Op het rijbewijs staan namelijk wat persoonsgegevens, waaronder je volledige naam, je geboortedatum, je handtekening en op de achterzijde ook je burgerservicenummer (BSN).

En als kwaadwillenden een kopie van jouw rijbewijs hebben waar al deze gegevens op te zien zijn, haal je jezelf met grote waarschijnlijkheid een hoop ellende op de hals.

Het rijbewijs is namelijk een geldig legitimatiebewijs, en daarmee kun je in principe huurcontracten en telefoonabonnementen afsluiten. En dat is een groot probleem: je komt er vaak pas na geruime tijd achter dat jouw identiteit is misbruikt voor frauduleuze doeleinden, en jij draait op voor eventuele financiële schade.

Weiger je te betalen? Dan staat de deurwaarder snel genoeg op de stoep, zo waarschuwt ook de échte RDW.

Veilige kopie maken van je identiteitsbewijs

In dit geval gaat het om oplichters die identiteitsfraude met jouw rijbewijs willen plegen, dus een kopie opsturen dien je onder geen enkel beding te doen. Als jij deze mail krijgt, kun je 'm het beste gewoon verwijderen en doorgaan met je dag.

Maar het kan gebeuren dat bepaalde bedrijven of instanties wél redenen hebben om je om een kopie van je identiteitsbewijs te vragen. Hoe je een veilige kopie maakt, lees je in onderstaande artikel:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!