Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Icesave-spaarders laten twee ton liggen

28-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4242371.jpg
Nederlandse spaarders bij Icesave hebben 233.000 euro laten liggen nadat de garantieregeling voor de IJslandse internetspaarbank was uitgevoerd. Dat blijkt uit het tweede verslag van de bewindvoerders over de afwikkeling van het Icesave-debacle.
In totaal gaat het om ruim 8700 spaarders die besloten hebben geen gebruik te maken van het depositogarantiestelsel. Spaarders konden onder deze regeling tot 100.000 euro van hun spaartegoed terugkrijgen. Bij de mensen die besloten hun geld niet op te eisen, gaat het veelal om kleine bedragen. ,,Je moet denken aan enkele tientjes'', zei bewindvoerder Marinus Pannevis maandag.
De Nederlandsche Bank heeft begin dit jaar nog geprobeerd om de kleine spaarders bij Icesave te attenderen op hun rechten. Zij kregen toen tot 16 maart de tijd om zich te melden.
Icesave ging vorig najaar ten onder nadat het IJslandse bankensysteem door de kredietcrisis was ingestort. Nederlandse spaarders hadden meer dan 1,6 miljard euro gestald bij de spaarbank die hoge rentetarieven beloofde.
Voor 531 spaarders zijn de druiven zuur, omdat zij meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Icesave hadden staan. Zij hebben samen nog een vordering van ruim 41 miljoen euro. Pogingen van deze groep om de Nederlandse overheid te bewegen dit bedrag voor te schieten, zijn tot dusver op niets uitgelopen.
Icesave heeft in totaal ruim 1,9 miljard euro aan schulden uitstaan. De voornaamste bezitting van de bank is een kredietportefeuille met 565 miljoen euro aan leningen aan Nederlandse bedrijven. Een veiling van de kantoorinventaris van de bank in Amsterdam bracht 122.800 euro op voor de schuldeisers, veel meer dan was verwacht.
De afwikkeling van de ondergang van Icesave in Nederland gaat niet van een leien dakje. Het verslag van de bewindvoerders maakt melding van een juridisch conflict met de beheerders van Landsbanki in IJsland. De IJslanders stellen dat de bewindvoerders vorig jaar ten onrechte de bevoegdheid hebben gekregen voor de afwikkeling en willen de controle terug. Eerder deze maand diende daarover een zaak bij de rechtbank in Amsterdam.
De bewindvoerders botsten eerder al met De Nederlandsche Bank over 20,1 miljoen euro kasgeld dat Icesave bij de toezichthouder had gestald. DNB wil dit geld niet teruggeven, omdat het moet worden verrekend met de betalingen onder het depositogarantiestelsel. Deze kwestie is nog niet opgelost.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!