Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

IBAN-nummers te achterhalen in betaal-app Tikkie

23 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
tikkie mockup NoordamK 930 520
Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van de app, Tikkie Pay. ABN Amro bevestigt de kwetsbaarheid en heeft Tikkie Pay, tijdelijk offline gehaald. Kassa besteedde in oktober 2018 al aandacht aan Tikkiefraude.
Tikkie, dat 4 miljoen gebruikers heeft, toonde met zijn nieuwe functie alle gebruikers uit jouw contactenlijst die hun 06-nummer aan Tikkie hebben gekoppeld. Je kon op een naam drukken, vervolgens een bedrag overmaken en net voor de overboeking de Tikkie annuleren. In de omschrijving van de overboeking zag je dan het IBAN-nummer van de ontvanger, zonder dat diegene daar weet van heeft.

Andere vorm van Tikkiefraude

In 2018 liet Kassa al een vorm van fraude zien via Tikkie. Gedupeerden krijgen een WhatsApp bericht met daarin een verzoek om te betalen. Alleen wordt de gedupeerde doorverwezen naar een namaaksite. De gegevens die je invult komen dan terecht bij de fraudeur.
Bron: RTL Nieuws/Kassa/ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!