Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hyves vijf jaar in de lucht

22-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2463472.jpg
Hyves is dinsdag 22 september precies vijf jaar online. Ooit wat lacherig bedacht op een terras, kent de sociale netwerksite inmiddels negen miljoen leden (onder wie acht miljoen Nederlanders). Om het nooit voorziene succes te vieren, vlogen de 130 medewerkers dit weekeinde naar Mallorca.
Op dat terrasje werd ook naar een naam gezocht, die kort was, goed moest klinken en met een nog vrij internetadres. Het werd Hives, wat snel is omgezet in Hyves. Mede-oprichter Raymond Spanjar (32): ,,Een hive is een bijenkorf, vonden we een leuke metafoor. Ook staat het voor een plek die gonst van de activiteiten. To hive betekent verzamelen. Kortom: perfect.'' De site werd ongekend populair, en dat zonder enige marketing van betekenis. Ook sporters, politici en BN'ers maakten een account aan.
Ondernemer Spanjar verklaart het succes van de profielensite in het feit dat je in een beschermde omgeving je vrienden op de hoogte kunt stellen en dat die vrienden die informatie tot zich kunnen nemen wanneer ze dat willen. ,,Uit onderzoek van de UvA is zelfs gebleken dat als je veel Hyvet het fysieke contact met je vrienden verbetert. Je gaat closer met ze om.''
Inmiddels hebben dankzij de site tientallen mensen verloren familieleden hervonden, zijn er honderden huwelijken en evenzoveel baby's geboren. Om over gevonden banen en kamers maar te zwijgen. Eén op de zes pagina's die Nederlanders bekijken is een Hyves-pagina, zegt Spanjar. Om het jubileum te vieren gaan vijf wensen van Hyvers in vervulling.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!