NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hyves-profielen nog altijd makkelijk terug te vinden

18 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
hyves.jpg
Vijftien jaar na de oprichting van het Nederlandse social media platform Hyves, zijn de profielen van zo'n 9 miljoen gebruikers nog altijd terug te vinden. Dat ontdekte VPNGids.nl na onderzoek. Het is inmiddels 6 jaar geleden dat de website offline is gehaald.
Met de 'Wayback Machine', een tool van het digitale internetarchief Archive.org, zijn de profielen van oud-Hyvesgebruikers op te zoeken. Ook profielen van andere sociale media staan in het archief. Mensen die bezwaar hebben kunnen volgens Archive.org geen verwijderingsaanvraag indienen bij de organisatie. Dat is alleen voorbehouden aan website-eigenaren.

Recht op verwijdering

Archive.org moet zich echter aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming  houden, omdat de website Europese persoonsgegevens verwerkt. Dat houdt in dat gebruikers recht hebben op inzage en verwijdering van hun persoonlijke gegevens.

Geen prioriteit

Om een profielpagina te laten verwijderen, kan men terecht bij het Archive Team met een schriftelijk verzoek (zie de voorbeeldbrief op VPNGids.nl). De archiefwebsite lijkt nog geen prioriteit aan te willen geven aan de verzoeken. VPNGids.nl heeft afgelopen half jaar contact met het Archive Team gezocht met het verzoek om profielpagina's te verwijderen. Een reactie bleef uit.
Volgens Noud van Gemert, advocaat gespecialiseerd in cybercrime, kunnen mensen een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De Hyves-profielen zijn te vinden door via de Wayback Machine-site de url van de persoonlijke pagina in te typen, bijvoorbeeld http://raymond.hyves.nl/.
Bron: VPNGids.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!