Hypotheekvoorstel valt niet in goede aarde
29-05-2015
• leestijd 2 minuten
Een voorstel om het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis verder omlaag te schroeven, zorgde donderdag voor een stortvloed aan negatieve reacties. Een adviesorgaan van de regering, het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), kwam ermee om te voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld blijven zitten als er opnieuw crisis ontstaat.
Niks veranderen
Maar meerdere belanghebbende partijen plus een meerheid in de Tweede Kamer uitten zich tegen het plan. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) lieten weten dat het kabinet deze regeerperiode niks wil veranderen aan de hypotheekregels en de limieten om te lenen.
Hypotheeklimiet
Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan het FSC ligt, gaat het kabinet nog een stap verder en wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.
Huizenprijzen weer omlaag
Makelaars van de NVM, de banken en ondernemersorganisaties zijn echter bang voor schade aan de economie. Verder terugschroeven van de hypotheeklimiet leidt er volgens hen toe dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Ook dreigen de huizenprijzen dan weer omlaag te gaan, waarschuwen ze.
Kosten
Het Centraal Planbureau (CPB) is eveneens kritisch. Die wijst erop dat de baten van de maatregel lastig te kwantificeren zijn, terwijl de kosten mogelijk aanzienlijk oplopen.
Slecht advies
,,Het is een belachelijk advies'', zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries. PvdA'er Jacques Monasch sloot zich daarbij aan: ,,Mensen die een huis willen kopen hebben behoefte aan rust en zekerheid. Dit soort voorstellen draagt daar niet aan bij." Ook D66 liet weten het een slecht advies te vinden.
Huizenbezitters
Het FSC bestaat sinds november 2012. In het comité spreken vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën ten minste twee keer per jaar over belangrijke financiële zaken. Het orgaan staat onder leiding van DNB-president Klaas Knot. Hij pleit er al jaren voor dat huizenbezitters niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis zouden mogen lenen. ANP