Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Hypotheekvoorstel DNB valt slecht

03-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cash-euro-briefgeld_66.jpg
De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de regering zo snel mogelijk maatregelen moet nemen om de aftrek van de hypotheekrente te beperken. Het kabinet ziet niets in het voorstel, terwijl Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aangeven dat de huizenmarkt momenteel behoefte heeft aan rust.
Risico
Volgens DNB-president Klaas Knot vormt de grote hypotheekschuld van de Nederlandse huishoudens een belangrijk risico voor het financiële systeem. De centrale bank ziet de aflossingsvrije hypotheek daarom het liefst verdwijnen. DNB stelt voor om bij nieuwe hypotheken het belastingvoordeel te koppelen aan een fictief aflossingsschema. Huizenbezitters worden dan niet gedwongen om af te lossen, maar zien het voordeel van de renteaftrek wel elk jaar slinken.
Hypotheekrenteaftrek
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) liet weten ,,dat dit kabinet niet tornt aan de hypotheekrenteaftrek''. Weekers kwam eerder dit jaar ook al in het geweer toen Knots voorganger, Nout Wellink, het kabinet opriep tijdig te beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV hebben bij het aantreden van het kabinet vorig jaar afgesproken dat er de komende jaren niet getornd zal worden aan de renteaftrek.
Slecht idee
VEH heeft geen goed woord over voor het voorstel van DNB. ,,Dit is het slechtste idee dat je momenteel kunt hebben'', zei een woordvoerder. ,,Consumenten zijn momenteel al onzeker vanwege de Europese schuldencrisis en de situatie in Griekenland en worden nu alleen maar nog onzekerder. Deze uitspraak is zo verstorend voor de woningmarkt.''
Proefballon
Volgens de NVM laat DNB weer een proefballon opgaan, terwijl de huizenmarkt juist behoefte heeft aan rust.
Waarschuwing
DNB waarschuwde woensdag ook dat de aanhoudende schuldencrisis en de zwakke ontwikkeling van de economie de stabiliteit van de financiële sector in gevaar brengen. ,,Het vooruitzicht voor de financiële stabiliteit in Nederland is zorgwekkend.''
Escalatie
De centrale bank wijst daarbij op de escalatie van de schuldencrisis en de toegenomen kans op een nieuwe recessie. Die zou op haar beurt het schuldenprobleem van overheden en banken weer verergeren. Daarnaast kunnen huizenbezitters en pensioenfondsen bij een economische krimp of een langdurig lage groei verder in de problemen komen.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor