Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Hypotheekrentes op historisch laag niveau'

06-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
hypotheek 930 520
Bij de start van 2021 staan de hypotheekrentes op een historisch laag niveau. Met name bij lange rentevaste periodes is er sprake van een scherpe daling op jaarbasis, meldt vergelijkingssite Rente.nl.
De laagste hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie komt nu uit op 1,23 procent. Dat betekende een daling van 17 procent ten opzichte van 1,48 procent een jaar eerder.
Bij 30 jaar vast ging de rente in een jaar tijd van 1,89 procent naar 1,57 procent. Ook dit betekende een daling van 17 procent.

Vraag is groot

Dat de langere rentevaste periodes juist de rentes zagen dalen, komt volgens de onderzoekers doordat de vraag naar deze hypotheken groot is, ook vanwege nieuwe regels per 1 januari met betrekking tot de overdrachtsbelasting.
Ook bij de kortere looptijden is sprake van een daling. Voor 5 jaar vast ging de laagste hypotheekrente van 0,9 procent naar 0,75 procent. Voor 10 jaar vast ging de laagste rente van 1,05 procent naar 0,97 procent.
Volgens Rente.nl hangt een eventuele verdere daling van de renteniveaus dit jaar mede af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dan gaat het onder meer om de snelheid waarmee het virus onder controle wordt gekregen door vaccinaties. Daarnaast heeft een en ander ook te maken met de impact van de coronamaatregelen. Rente.nl verwacht geen enorme rentestijgingen dit jaar, vooral door de het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!