Kassa

Hypotheekrente voor het eerst sinds 2019 boven 2 procent

01-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127

De hypotheekrente stijgt fors. In februari kwam de rente boven de 2 procent uit. Dat is voor het eerst sinds september 2019, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop.

Oorzaak is de sterk stijgende marktrente, die de hypotheekaanbieders dwong om hun tarieven "razendsnel" aan te passen. 

De stijging van de rente komt voort uit het herstel van de economie, de hoge inflatie en het anticiperen op het afbouwen van stimuleringsmaatregelen voor corona door de centrale banken. Zo sluit de Europese Centrale Bank (ECB) een renteverhoging dit jaar niet uit. 

Recordaantal verhogingen rente

Het gevolg was de hypotheekaanbieders de hypotheekrente in in februari in totaal 151 keer verhoogden. Dat is volgens De Hypotheekshop een recordaantal.

De adviseur benadrukt dat de rentes de laatste jaren vaak met kleine stapjes wijzigden. Nu waren verhogingen van 0,3 procentpunt tot 0,7 procentpunt "de normaalste zaak", aldus De Hypotheekshop.

Door de verhogingen is het totaalgemiddelde, waarbij naar de rentes van verschillende rentevaste periodes wordt gekeken, in februari gestegen naar 2,02 procent. Dat was in januari nog 1,56 procent. Het laagterecord dateert van september 2021 met 1,42 procent.

Meer oversluitingen

De oplopende rentes zorgen ervoor dat meer mensen hun hypotheek oversluiten. De Hypotheekshop heeft in de eerste twee maanden ruim 50 procent meer hypotheekaanvragen ontvangen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het heeft volgens het bedrijf nog niet geleid tot grote achterstanden bij geldverstrekkers. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!