Kassa

'Hypotheekrente vaak te hoog'

06-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geldbootje_27.jpeg
Huizenbezitters betalen vaak jarenlang onnodig te veel aan hypotheekrente. De hypotheeklasten kunnen in veel gevallen ruim 500 euro per jaar lager uitvallen. Dat blijkt uit onderzoek door de Nationale Hypotheekbond onder ruim 125.000 mensen met een hypotheek.
De groep huizenbezitters die te veel rente betaalt, heeft een zogenaamde tophypotheek. Daarbij leent de klant meer dan de waarde van het gekochte huis. De iets hogere rente die banken de huizenbezitter daarvoor in rekening brengen is de topopslag. Maar als de waarde van het huis in de loop van de tijd uitstijgt boven het geleende bedrag, kan die topopslag meestal weer van tafel, aldus de hypotheekbond, die hypotheken van huizenbezitters doorrekent op te hoge rentelasten.
Banken waarschuwen de consumenten daar niet automatisch voor, stelt de bond. Ze noemen deze consumenten zelfs 'snurkers', omdat ze zonder het te weten te veel rente blijven betalen. Volgens directeur Robin Booij van de hypotheekbond betaalt deze groep huizenbezitters gedurende de looptijd van de rentevaste periode ruim 340 miljoen euro te veel aan hypotheekrente.
Consumenten kunnen op de website van de hypotheekbond controleren of zij in aanmerking komen voor het schrappen van de topopslag. In ongeveer de helft van de gevallen kunnen de huizenbezitters meteen van de opslag af. De Booij: ,,Het mooie is dat je het vaak binnen een uur kan regelen, je behoudt je huidige hypotheek en de rentevastperiode, je gaat alleen per direct minder betalen.'' Bij de overige hypotheekverstrekkers kan de opslag pas na het aflopen van de rentevaste periode worden geschrapt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!