Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hypotheekrente blijft laag in 2016

13 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
hypotheek 930 520
Ook in 2016 profiteren consumenten nog van lage hypotheekrentes, voorspelt vergelijkingssite Rente.nl. “De rentes zullen dalen niet meer zo hard als het afgelopen jaar, simpelweg omdat de rentes al historisch laag zijn en er weinig ruimte is om nog verder te dalen”, legt Amanda Bulthuis van Rente.nl uit. “Maar ze zullen wel op een laag niveau blijven.”
Lage hypotheekrentes door inflatie
Dat de hypotheekrentes laag zijn, komt mede door de lage inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) wil de inflatie namelijk graag omhoog hebben, en houdt daarom haar belangrijkste rentetarief laag. Daarnaast blijft de ECB staatsobligaties opkopen tot zeker maart 2017. Het gevolg van deze ingrepen is dat de kapitaalmarktrentes (de rentes op staatsleningen) laag blijven. Banken baseren de rentetarieven voor hun hypotheken op deze kapitaalmarktrentes waardoor deze ook laag blijven.
Lagere opslagen
Bovenop de kapitaalmarktrentes rekenen banken een risico-opslag. De opslag is bedoeld om het risico dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen of dat de woning minder waard wordt af te dekken.
Hoe groter de risico’s voor de bank, hoe hoger de opslag en dus ook de hypotheekrentes. “Omdat we echter in een periode van economisch herstel zitten, de werkloosheid daalt en de huizenprijzen stijgen, hoeven we niet bang te zijn dat banken het komende jaar een hogere opslag gaan rekenen”, legt Bulthuis uit.  Daarnaast zijn de risico-opslagen de afgelopen jaren al omlaag gebracht door de banken, omdat door verscherpte regelgeving voor het verstrekken van hypotheken de risico’s veel kleiner zijn geworden.
Ook heeft de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt banken gestimuleerd hun opslagen te verlagen. Steeds meer verzekeraars, pensioenfondsen en beleggers investeren in hypotheken en richten samen nieuwe hypotheekaanbieders op. Door deze concurrentie moeten de traditionele banken hun tarieven wel verlagen om marktaandeel te behouden. Dat kan alleen door lagere opslagen te hanteren.
Toch nog grote verschillen
Ondanks dat de hypotheekrentes laag zijn en blijven, zijn de verschillen in hypotheekrentetarieven groot. Voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar bedraagt het verschil tussen de hoogste en de laagste rente bijna een volledig procent.
Let bij je vergelijking niet alleen op de rente, de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Kijk bijvoorbeeld goed hoeveel je tussentijds extra mag aflossen, hoe hoog de boete is als je de hypotheek wilt oversluiten en wat er gebeurt met de hypotheek als je ooit wilt gaan verhuizen. Zo maak je een slimme en voordelige keuze voor je hypotheek.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!