Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hypotheekmarkt tempert na vier drukke maanden

07-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2107 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127
Na vier drukke maanden op de hypotheekmarkt is het in mei wat rustiger geworden. Het aantal hypotheekaanvragen daalde zelfs licht ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De afgelopen maand werden er 36.803 hypotheken aangevraagd. Dat waren er een jaar eerder nog 37.517. Het totaalbedrag aan hypotheekleningen bleef overigens gelijk. In beide maanden werd er zo’n 8,6 miljard euro gemoeid.

Tempering

Volgens onderzoeksplatform HDN (Hypotheken Data Netwerk) was in de maand mei sprake van een lichte tempering na de drukke eerste vier maanden van het jaar. In januari zorgden het schrappen van de overdrachtsbelasting ervoor dat met name jongeren meer hypotheken aanvroegen. Door de rentedaling in februari was ook in maart en april sprake van een markt die "op volle toeren" draaide.

Ondanks de lichte terugval in mei is dit jaar een recordaantal hypotheken gepasseerd. Gelet op het recordaantal hypotheekaanvragen in mei van 48.911 verwacht HDN dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.

Naar schatting van de organisatie verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van HDN. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!