Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Hypotheekklant te vaak melkkoe van bank'

21-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP_geldautomaat_930x520
Banken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Volgens de Consumentenbond rekenen ze vaak onverklaarbaar hoge kosten. Ook zouden klanten soms verplicht worden om een hypotheekadviseur in te schakelen als het eigenlijk niet nodig is.
Melkkoe
,,Banken behandelen klanten met een hypotheek te vaak als een melkkoe'', vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij wil een einde maken aan deze praktijken, onder meer door ze aan te kaarten bij de politiek en de toezichthouders.
Verschillen in kosten
Onderzoek van de bond wijst uit dat er enorme verschillen zitten in de kosten die banken bij hun klanten in rekening brengen. Voor het aanpassen van een hypotheek na echtscheiding vraagt ING bijvoorbeeld twee keer zo veel als ABN AMRO. Voor het omzetten van een hypotheekvorm ben je volgens de Consumentenbond bij Nationale-Nederlanden (NN) daarnaast vijf keer zoveel kwijt als bij Rabobank.
Eigen berekeningen
NN wijst er in een reactie op dat de tarieven gebaseerd zijn op eigen berekeningen en modellen. Volgens een zegsvrouw wordt er wel gekeken naar wat de andere partijen doen. Ze benadrukt daarnaast dat klanten ook de mogelijkheid hebben om naar een onafhankelijke adviseur te stappen.
Verplicht advies inwinnen
Het valt de onderzoekers van de Consumentenbond verder op dat RegioBank en SNS het inwinnen van advies het vaakst verplicht stellen, met hogere kosten tot gevolg. De Volksbank, het moederconcern van die merken, verdedigt deze keuze echter: ,,De hypotheek is voor huiseigenaren de grootste vaste last. Aanpassingen daaraan kunnen grote gevolgen hebben. Wij vinden het beter dat dit samen met de adviseur zorgvuldig wordt bekeken, zodat de klant een weloverwogen beslissing neemt.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!