Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hypotheek wordt moeilijker voor starter

10-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-euro_11.jpg
Het wordt voor starters op de woningmarkt moeilijker om een hypotheek af te sluiten. De normen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie, waarvan een op de drie mensen met een eigen woning gebruik maakt, zijn aangescherpt.
Directeur Karel Schiffer van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zegt dat hij zich tandenknarsend gedwongen zag hiertoe over te gaan. Vooral voor mensen met een laag inkomen wordt het moeilijker om bij de banken een hypotheek te krijgen.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekent elk jaar hoeveel financiële ruimte mensen hebben om hypotheeklasten te kunnen dragen. Volgend jaar gaan de pensioenpremies en de zorgpremies omhoog en dat heeft gevolgen voor de hoogte van de hypotheek die mensen kunnen krijgen. Volgens Schiffer zal dit in praktijk betekenen dat de grens voor huishoudens met een modaal inkomen komt te liggen bij een huizenprijs van 141.000 euro. Nu is dat nog meer dan 148.000 euro.
De ChristenUnie maakt zich zorgen over de positie van starters op de woningmarkt. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn heeft de kwestie voorgelegd aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken: ,,Starters zijn de gedupeerden van de woningmarkt die op slot zit door het ontbreken van hervormingsmaatregelen. Laat de minister dit erkennen en komen met maatregelen. Een van die sleutels is het geleidelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters.''
Met name mensen met een inkomen tussen de 33.000 en 40.000 euro vallen tussen wal en schip, aldus het Kamerlid. ,,De reden hiervoor is dat sociale huurwoningen voor mensen met een inkomen boven de 33.000 euro nauwelijks meer bereikbaar zijn en koopwoningen veelal te duur zijn, ook met hypotheekgarantie.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!