Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kopers klem door trage afhandeling hypotheken

02-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
hypotheek 930 520
Bijna een kwart van de huizenkopers dreigde het afgelopen jaar hun droomhuis mis te lopen en hing een forse boete van tien procent van de aankoopsom boven het hoofd. Dat kwam doordat de bank hun hypotheek niet op tijd rond kreeg. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk die Kassa opvroeg. Het is onduidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk hun huis mis liepen of een boete moesten betalen.
Tienduizenden huizenkopers
Het gaat om tienduizenden huizenkopers. Het lukte hen niet een hypotheek af te sluiten binnen de gemiddelde termijn van het voorbehoud financiering van zes weken. Binnen deze termijn kunnen huizenkopers onder voorwaarden kosteloos van de koop afzien. 
"Maar hiervoor heb je wel een afwijzingsbrief nodig van de bank en die krijg je niet als de hypotheekaanvraag nog loopt, bijvoorbeeld omdat de bank aanvullende documenten van de klant nodig heeft om zijn financiële situatie goed in te schatten", legt directeur Jeroen Wolfsen van MoneyWise, een vergelijkingssite voor financiële producten uit.
 
Uitstel
Je zult dan uitstel moeten aanvragen bij de verkoper om de financiering rond te krijgen. Maar het is volgens Wolfsen de vraag of hij hierin mee gaat. ,,Als een verkoper weet dat er veel vraag is naar zijn huis, kan het interessant zijn om zijn poot zijn stijf te houden. Misschien kan hij en tien procent binnen halen en het huis alsnog verkopen."
 
Doorlooptijden
Om een idee te krijgen van hoe lang doorlooptijden kunnen zijn, vroegen we cijfers op bij Accelerate, een software toepassing voor twintig grote financieel dienstverleners. Daaruit blijkt dat de doorlooptijden van hypotheken die via Accelerate liepen het afgelopen jaar opliepen tot 63 dagen bij NIBC. Dat is drie weken te laat bij een financieringsvoorbehoud van zes weken.
De doorlooptijden kunnen per  bank en per klant verschillen. Intermediairs hebben  daar ook invloed op. Zo heeft NIBC veel ondernemers als klant die jaarrekeningen moeten aanleveren  om aan te tonen welke hypotheeklast zij kunnen dragen. "Ook hypotheken waar sprake is van een restschuld of een onderwaterhypotheek brengen meer complexiteit met zich mee dan een "standaard" hypotheek. Net als hypotheken voor het financieren van een verhuurde of te verhuren woning", legt Richard Leijnse van NIBC uit.
NIBC laat weten zich niet te kunnen vinden in de cijfers van Accelerate. ,,De gemiddelde doorlooptijd bedraagt hier momenteel 33 dagen. Wij hebben het afgelopen jaar maar 69 aanvragen behandeld die via Accelerate tot ons zijn gekomen. Die aanvragen kwamen via drie advieskantoren bij ons binnen, terwijl we met veel meer kantoren zaken doen. Het gaat om nog niet 1% van het totaal aantal aanvragen, dus het is totaal niet representatief voor hoe wij scoren.”
Voorwaarden aangescherpt
De komende weken wordt een extra grote drukte verwacht op de hypotheekmarkt. In 2018 worden de voorwaarden om een hypotheek te kunnen krijgen  aangescherpt . "Wie nog dit jaar een hypotheek wil aanvragen moet opschieten en een puntgaaf dossier aanleveren", adviseert Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Want het is nog niet duidelijk of er een overgangsmaand komt in januari waarin je nog kunt lenen onder de voorwaarden van 2017. Wil je weten welke stukken je precies moet aanleveren, bekijk dan  deze checklist  van Vereniging Eigen Huis.

Meer over:

hypotheek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Bettie77
Bettie7730 nov. 2020 - 6:53

Eind 2020: de doorlooptijd is nog steeds belachelijk lang bij de banken. Zelfs als je als klant alle stukken aangeleverd hebt - en de bank ook zegt dat ze alle stukken hebben, doet de bank er flink langer over dan ze zelf vooraf claimen. Is dat geen misleiding??? In ons geval weten we dat een junior de tweede beoordeling heeft gedaan, maar al ruim een week zit te wachten tot een senior zijn beoordeling eindelijk eens nakijkt en goedkeurt. Ondertussen tikt bij ons de klok door! Halen we de deadline voor de financiering? Moeten we wéér om verlenging vragen? Hebben we straks überhaupt wel een huis (ons huidige huis is inmiddels verkocht), of zijn we straks dakloos, omdat een bankmedewerker niet sneller wilde/kon werken? Hebben we straks een torenhoge schuld, buiten onze schuld om?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!